Przyjęcie faktury zakupowej wystawionej na zamkniętą firmę

• Autor wątku Autor wątku Rewe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rewe

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 890
Witam. Czy są jakieś konsekwencje zakupu towaru na fakturę wystawioną na firmę wykreśloną z CEIDG?

Pan_robotnik napisał:
Byłbym ostrożny... Może jak dotychczas nie ma? :geek:
Ostatnio głośna sprawa Youtubera który kupił prezerwatywy i wskazał do faktury Kancelarię premiera, a potem rzuciła się na niego KAS i postawiła zarzuty. Rozumiem cały kontekst tej konkretnej sytuacji ale jak zapadnie wyrok po myśli KAS to to się rozleje da podstawę ścigania za każdy podobny czyn tj. nieprawidłowe dane do faktury a więc na np. cudzy podmiot lub nieistniejący - sądząc po tym jak oni tam formułują zarzuty bo te nie dotyczą kontekstu tylko poświadczeń nieprawdy.

Poza tym może tego np. KAS użyć jako dowodu na potwierdzenie faktycznego kontynuowania działalności gospodarczej pomimo jej formalnego zakończenia. Ja bym ze zwykłej ostrożności zrobił korektę tej faktury.

Sprawa jest banalna. Kupowałem produkty, które można kupić tylko na firmę. Firmy już nie mam a produkty przepyszne :)

PanGonzo napisał:
Byłbym ostrożny... Może jak dotychczas nie ma? :geek:
Ostatnio głośna sprawa Youtubera który kupił prezerwatywy i wskazał do faktury Kancelarię premiera, a potem rzuciła się na niego KAS i postawiła zarzuty. Rozumiem cały kontekst tej konkretnej sytuacji ale jak zapadnie wyrok po myśli KAS to to się rozleje da podstawę ścigania za każdy podobny czyn tj. nieprawidłowe dane do faktury a więc na np. cudzy podmiot lub nieistniejący - sądząc po tym jak oni tam formułują zarzuty bo te nie dotyczą kontekstu tylko poświadczeń nieprawdy.
Trudno to porównać.
Tamten gamoń - który przy okazji warto dodać, zajął paniom w aptece prawie pół godziny i na końcu dostał zwykłą nie z KSeF fakturę - brał na kogos innego. Pytający nas wziął na siebie.
Tu nie będzie danych nieprawidłowych, bo czy masz czy nie masz jednoosobowej działalności ciągle stroną (nabywcą) jesteś Ty jako osoba fizyczna. Identyfikator podatkowy (NIP) nic tu nie zmienia.

Poza tym może tego np. KAS użyć jako dowodu na potwierdzenie faktycznego kontynuowania działalności gospodarczej pomimo jej formalnego zakończenia. Ja bym ze zwykłej ostrożności zrobił korektę tej faktury.

Taaak na pewno. Ale załóżmy, że o tę fakturę by zapyta jakby nie miała ważniejszych spraw na głowie - to da się to prosto wytłumaczyć. I tyle.
Po drugie co KAS po kosztach (zakup) - jak liczy się przychód by były wpływy z podatków.
Nikt się taką totalną pierdołą nie zainteresuje, nawet gdyby - a nie jest - było to podatkowo nielegalne.

Pan_robotnik napisał:
Trudno to porównać.
Tamten gamoń - który przy okazji warto dodać, zajął paniom w aptece prawie pół godziny i na końcu dostał zwykłą nie z KSeF fakturę - brał na kogos innego. Pytający nas wziął na siebie.
Ja znam tą historię, i też oglądałem ten filmik. Wcale nie bronię „gamonia” tylko wyrażam obawę, że w wyniku takiego procesu może powstać kolejne narzędzie dla KAS do gnębienia ludzi. Już nie raz tak mieliśmy, że jeden wyrok zmieniał całą wieloletnią praktykę US czy ZUS w interpretowaniu prawa, i zawsze jakoś tak się składa, że były to wyroki na korzyść Organu, bo jak Organ przegrywał to zawsze były jednostkowe rozstrzygnięcia bez znaczenia dla ogółu spraw.

Na marginesie jak już mówimy o tej historii, to warto wspomnieć, że całą koncepcję brania w taki sposób faktur wymyślił i opublikował niejaki pan Mentzen, który poza tym, że jest posłem jest też doradcą podatkowym. A później „gamonie” z telefonami w ręku ruszyły brać faktury i publikować filmiki aby zaistnieć. Bo przecież ten jełop o którym mowa sam tego nie wymyślił. Co ciekawe, samego pomysłodawcy nikt nie ściga za publiczne nakłanianie…

I żeby nie było, że bronię KSEFu, bo to tragedia i uważam, że konsekwencje długofalowe będą bardzo złe.

Powrót