R
Rewe
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 1 890
Witam. Czy są jakieś konsekwencje zakupu towaru na fakturę wystawioną na firmę wykreśloną z CEIDG?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Byłbym ostrożny... Może jak dotychczas nie ma?Pan_robotnik napisał:Nie ma.
Trudno to porównać.PanGonzo napisał:Byłbym ostrożny... Może jak dotychczas nie ma?
Ostatnio głośna sprawa Youtubera który kupił prezerwatywy i wskazał do faktury Kancelarię premiera, a potem rzuciła się na niego KAS i postawiła zarzuty. Rozumiem cały kontekst tej konkretnej sytuacji ale jak zapadnie wyrok po myśli KAS to to się rozleje da podstawę ścigania za każdy podobny czyn tj. nieprawidłowe dane do faktury a więc na np. cudzy podmiot lub nieistniejący - sądząc po tym jak oni tam formułują zarzuty bo te nie dotyczą kontekstu tylko poświadczeń nieprawdy.
Poza tym może tego np. KAS użyć jako dowodu na potwierdzenie faktycznego kontynuowania działalności gospodarczej pomimo jej formalnego zakończenia. Ja bym ze zwykłej ostrożności zrobił korektę tej faktury.
Ja znam tą historię, i też oglądałem ten filmik. Wcale nie bronię „gamonia” tylko wyrażam obawę, że w wyniku takiego procesu może powstać kolejne narzędzie dla KAS do gnębienia ludzi. Już nie raz tak mieliśmy, że jeden wyrok zmieniał całą wieloletnią praktykę US czy ZUS w interpretowaniu prawa, i zawsze jakoś tak się składa, że były to wyroki na korzyść Organu, bo jak Organ przegrywał to zawsze były jednostkowe rozstrzygnięcia bez znaczenia dla ogółu spraw.Pan_robotnik napisał:Trudno to porównać.
Tamten gamoń - który przy okazji warto dodać, zajął paniom w aptece prawie pół godziny i na końcu dostał zwykłą nie z KSeF fakturę - brał na kogos innego. Pytający nas wziął na siebie.