przyjęcie spadku przez gołopupców

• Autor wątku Autor wątku jane125
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jane125

Użytkownik
Odpowiedzi
47
witajcie,
mam do Was pytanie o taką kwestię: jak wygląda przyjęcie spadku po zmarłym ojcu przez dorosłe dzieci utrzymywane przez opiekę społeczną lub zakład karny?
Zmierzam do tego,że spadkodawca ma kupę długów z tzw chwilówek i innych kruków,a jego dzieci groszem nie śmierdzą.
Interesuje mnie to,ponieważ jestem współwłaścicielem nieruchomości+gruntu na którym stoi,jednocześnie jestem spokrewniona ze spadkodawcą (jego ojciec i mój dziadek to bracia).
Jak znam życie,dzieci zmarłego nie odmówią spadku bo od lat juz się widzieli tu jako "dziedzice" i ostrzyli pazurki na "Darmową" chate i działkę.Obawiam się,że nie robiąc nic (nie przeprowadzając spraw spadkowych ani żadnych innych formalności) po prostu zwalą się tutaj do nieruchomości i będą się tu rządzić i rozporządzać i siać zamęt...
Czy mają takie prawo?
Czy jeśli przyjmą spadek to mogą nie spłącać ojca długów (nigdzie oficjalnie nie pracują albo pracują na najniższą krajową)?

Technicznie odziedziczą udział we współwłasności wraz z długami po ojcu. Ostatecznie może dość do licytacji komorniczej udziału.

Co do siania zamętu i rządzenia, to niestety jest taka szansa, bo będą współwłaścicielami. Możesz sprobować zadziałać tak, aby odkupić udziały i stać się jedynym właścicielem

jane125 napisał:
Obawiam się,że nie robiąc nic (nie przeprowadzając spraw spadkowych ani żadnych innych formalności) po prostu zwalą się tutaj do nieruchomości i będą się tu rządzić i rozporządzać i siać zamęt...
Dopóki nie uzyskają dokumentu w postaci aktu poświadczenia dziedziczenia lub prawomocnego postanowienia sądu o stwierdzniu nabycia spadku to nie będą mogli wykazać swoich praw jako współwłaściciele. Do tego momentu nie wiadomo kto jest spadkobiercą a zatem i współwłaścicielem. Niekoniecznie dziedziczenie będzie miało podstawę w ustawie. Ich ojciec mógł spisać testament gdzie zostali wydziedziczeni lub np. wskazać jako spadkobiercę kogoś z dalszej rodziny lub spoza jej kręgu. Zgodnie z art. 922 k.c. prawa i obowiązki przechodzą już w dniu otwarcia spadku ale jest to tylko punkt wyjścia i w przypadku sporu trudno będzie im wykazać prawa do rozporządzania czy korzystania z rzeczy wspólnej.

Powrót