przyjecie zlecenia - umowa

• Autor wątku Autor wątku lukaspn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaspn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Świadczę usługi reklamowe dla firm i coraz częściej zdarzają mi się płatności po terminie, lub płatności nie do ściągnięcia. Napisałem więc umowę przyjęcia zlecenia (bazując na umowie o dzieło) gdzie zawarte są wszystkie najważniejsze informacje wraz z terminem płatności (potwierdzonym FV).
Chciałbym zapytać was jakich art. użyć w umowie by skutecznie ,,odstraszyć,, nierzetelnego klienta od unikania płatności.

Umieszczenie w KRD już mam w umowie, ale nie mam pojęcia co umieścić jeszcze...

Witam,

z mojego doświadczenia wynika, że jak ktoś ma zamiar nie zapłacić za usługę, lub zrobić to z dużym, założonym wcześniej opóźnieniem, to nic go przed tym nie powstrzyma...

Ważne, żeby ta umowa była bardzo precyzyjna w określaniu wszystkich jej elementów, czyli: stron, podmiotu umowy, praw i obowiązków stron, sposobu odbioru usługi, wysokości wynagrodzenia, sposobu płatności wynagrodzenia, etc. Unika się później problemów proceduralnych i formalnych.

Można też sobie zastrzec, że prawo własności (oraz ewentualnie majątkowe prawa autorskie) przechodzą na Zleceniodawcę (w wypadku umowy zlecenia) / Zamawiającego (w przypadku umowy o dzieło) w momencie uiszczenia przez Zleceniodawcę / Zamawiającego wynagrodzenia. I ten punkt może Panu najszybciej zweryfikować uczciwość drugiej strony.

Warto też pamiętać, że podstawą do płatności wynagrodzenia jest prawidłowy protokół odbioru / przekazania usługi. Faktura to tylko dokument księgowy.

Ważny jest też tytuł umowy. Umowa o potwierdzenie przyjęcia zlecenia brzmi dla mnie jakoś dziwnie. Albo umowa o dzieło (przy osobie fizycznej) albo umowa o wykonanie ... (przy działalności gospodarczej)

Powrót