Przyjmowanie ofert w PUP

• Autor wątku Autor wątku Davida
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Davida

Użytkownik
Odpowiedzi
134
Czy bezrobotny z wyższym wykształceniem ma prawo odmawiać "słabych" ofert pracy (typu sprzątanie restauracji za 300 zł miesięcznie), a także żądać, by pracownicy PUP przygotowywali mu oferty powiązane tylko z jego kierunkiem? Czy bezrobotny musi przyjmować wszystko, co dają?

Nie wiem, jak jest teraz, czy coś się nie zmieniło, ale jakiś czas temu byłam zarejestrowana jako bezrobotna. Mam wykształcenie wyższe i PUP starał się znaleźć pracę odpowiednią do mojego wykształcenia, ale nie znalazł. Po roku podpisywania listy co miesiąc, zaproponowano mi założenie działalności gospodarczej, co niestety zrobiłam. Z tego co wtedy mi mówiono, to PUP może proponować różne prace, ale jeżeli nie są one zgodne z wykształceniem, to można odmówić.

Dziękuję za odpowiedź. Mam właśnie wyższe wykształcenie, ale proponowane są dla mnie prace jak dla osoby bez podstawówki: nocki w sortowni za 5 zł na godzinę, sprzątanie restauracji w ramach pomocy społecznej, razem z więźniami, praca na produkcji na pełny etat za 900 zł miesięcznie, grabienie liści po miastach. Jako "robotna" często wykonywałam takie prace nie z własnej woli, ale by mieć pieniądze, bo nic lepszego nie mogłam znaleźć, i mam po prostu tego dosyć. Samo mieszkanie kosztuje mnie 700 zł miesięcznie i takich prac, co mi proponują, po prostu nie chce.

Urząd może zaproponować Ci pracę z conajmniej minimalnym wynagrodzeniem, dojazd do pracy i powrót nie może przekroczyć 3 godzin komunikacja, twoje wykształcenie musi być wystarczające do wykonywania danego zawodu. Nie widzę przeszkód żeby osoba po studiach sprzatala lub pracowała na produkcji.

Powrót