Przykra sytuacja z samochodem na allegro

• Autor wątku Autor wątku matek555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matek555

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Wczoraj wystawiłem samochód na allegro i niestety ale popełniłem idiotyczny błąd tzn, zamiast wpisać w cenie 29tys wpisałem 29zł.. No i po dosłownie paru sekundach zobaczyłem ze juz ktos go kupił.. No i teraz wydzwania do mnie ze sprawa pójdzie do sądu jezeli go nie oddam, ze mam mu zapłacić 7tys kary a potem wpadł na jeszcze leprzy pomysł, a mianowicie zeby kupić go za poł ceny.. I teraz moje pytanie, jakie mogą być konsekwencje prawne takiego zdarzenia? Dodam jeszcze ze zaraz po zakończeniu aukcji napisałem do niego emaila z przeprosinami i poinformowaniu o pomyłce no ale nic to nie dało.. Proszę o szybką odpowiedz bo nie wiem co mam zrobić.. Pozdrawiam :)

matek555 napisał:
Proszę o szybką odpowiedz bo nie wiem co mam zrobić.. Pozdrawiam :)

Poczytaj to forum i znajdziesz odpowiedź.
Podpowiem, że chodzi o wadę oświadczenia woli.

Szukałem ale niestety nie znalazłem nic podobnego do mojej sprawy.. A nie mogłby mi ktos pomóc w tej sprawie?

Witam mam jeszcze jedno małe pytanko odnośnie tego pana ,który kupił odemnie to auto czy spisując z nim takie oświadczenie na które się zgodził że on zrzeknie się praw do nabycia tego samochodu w zamian za tysiąc złotych w jaki sposób to napisać i jak bo on jest z Rzeszowa ja z Warszawy

Dlaczego chcesz mu dać tysiaka? :mad: Nie bądź frajer, poczytaj forum a jak nie dajesz rady wal do adwokata - to cię bedzie znacznie mniej kosztować!

Wiesz co, dałem mu tego tysiaka, u adwokata tez byłem i tak mi doradził zeby był spokój a tak sprawa by sie ciągneła nie wiadomo ile lat a samochód stałby w krzakach i tracił na wartosci.. Niestety błąd i pospiech troche nas kosztował no ale co poradzic ;) I dziękuje bardzo za wszelkie informacje które tutaj uzyskałem a zwłaszcza Tobie janusz_p wielkie dzięki :) Pozdrawiam serdecznie i zycze aby nikomu to sie nie powtorzyło i uwarzajcie co robicie i czytajcie wszystko kilka razy :) Pozdrawiam :) A sprawa moze isc do zamknięcia.

Ciekawe czy tego typu sprawa (żądanie tego 1000 złotych), gdyby się postarać, nie mogła by podejść pod wyłudzenie.
KK mówi:
"Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,

podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8
."

Hm nie wiem, nie znam sie na tym, no ale teraz to jak mu to udowodnisz? Chociaż w sumie podpisał cos w stylu ze przyjmuje 1000zł i zrzeka sie wszystkich roszczen w stosuknu do tego samochodu no ale teraz to juz pewnie za pozno

No właśnie teraz nie jest za późno. Podpisał papier, masz dowód w ręku :)

Powrót