Przyłącze wodociągowe sąsiada na mojej posesji

• Autor wątku Autor wątku kaplu1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaplu1

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam,

Otrzymałem działkę od mojej mamy przez którą jest wydzielony pas służebności prze-chodu i przejazdu dla sąsiada. Mama nabyła ją poprzez spadek po rodzicach. Do czasu zakończenia sprawy spadkowej było trzech spadkobierców.
Sąsiad zanim mama rozpoczęła sprawy spadkowe poprowadził w tym pasie wodę nie pytając nikogo o zgodę. Kiedy ja już zostałem właścicielem działki sąsiad został zmuszony o legalizację przyłącza przez MPWiK. W momencie oględzin przez pracowników MPWiK tego przyłącza zakwestionowałem legalność wykonania tej inwestycji. MPWiK sprawdziło i nie odebrało przyłącza do momentu uregulowania prawa do terenu przez które przebiega przyłącze (czyli mojego). Niedawno dostałem wezwanie do sądu w którym to sąsiadka oskarża mnie o naruszenie jej dóbr osobistych.
I tu moje pytanie. Czy ma racje? I czy w ogóle miała prawo wykonywać taką inwestycje nie mając prawa do terenu?

Sąsiad nie miał prawa wykonać przyłącza bez zgody poprzedniego właściciela terenu. Udaj sie do wydziału architektury i dowiedz się, na jakiej podstawie wydano pozwolenie na budowę wodociągu (chyba że odbyło się to całkiem bez pozwolenia).

Dzięki za odpowiedz. Byłem dziś w gminie i złożyłem pismo aby wydział architektury pisemnie mi napisał. Ale reakcja Pań w gminie była odruchowa mówiąc " Wie Pan my nie sprawdzamy wiarygodności oświadczeń prawa do terenu" . Szkoda bardzo tylko jak ja podłączałem media czy chciałem pozwolenie na budowę to musiałem tysiąc kopi aktu notarialnego dostarczyć. No nic ciekawe co napisze gmina.
Pozdrawiam

Witam,
Gmina odpisała mi że nie odnaleziono żadnych dokumentów świadczących o budowie przyłącza. Jednocześnie informuje mnie o art. 29a Ustawy Prawo budowlane. Zapoznałem się wstępnie i artykuł stanowi że nie trzeba zgłaszać przyłączy i że stosuje się przepisy prawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę.
I tu moje pytanie bo nie dopatrzyłem się, czy taka ustawa pozwala też na wykonanie przyłącza przez czyjąś posesje.
Pozdrawiam

Witam,
mam pytanie,
kopiłem działkę z przyłączem wody po czym okazało się, że do mojego przyłącza podłączony jest sąsiad z działki obok. Przyłącze przebiega przez moją działkę, następnie jest zasuwa do mojego domu i trójnik lecący do sąsiada.
Istnieje możliwość zmuszenia gminy do odłączenia sąsiada lub do uiszczanie opłaty za użyczenie gruntu pod wodociąg?

Będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam
czerygdz

Powrót