Przyłączenie do sieci elektroenergetycznej - nie dotrzymano terminu

• Autor wątku Autor wątku mrowie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrowie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam problem z przyłączeniem prądu do budowanego domu.
Umowa o przyłączenie do sieci elektroenergetycznej zawarta w czerwcu 2021 z terminem wykonania 14 miesięcy licząc od dnia podpisania.

Do dziś przyłącze nie zostało wykonane, nie otrzymaliśmy również żadnej informacji o kolejnym terminie.

Budowa już przesunęła się o kilka miesięcy i nie wiem czy zaczynać kolejne etapy jeżeli nie znany jest ostateczny termin budowy przyłącza.

Problem prawdopodobnie wynika z braku zgody na służebność przesyłu jednego z udziałowców drogi wewnętrznej, w której planowane jest wykonanie całej infrastruktury.

Co można zrobić w tej sytuacji, żeby przyśpieszyć proces.
Czy pismo do zakładu energetycznego, URE, UOKiK ma sens ?

W umowie były zapisane informacje o karach umownych:
"W razie zwłoki Operatora w dotrzymaniu Terminu Realizacji Przyłączenia Podmiot Przyłączany będzie uprawniony do żądania od Operatora zapłaty kary umownej w wysokosci 0,2 % Szacowanej opłaty za przyłączenie, za każdy dzień zwłoki w dotrzymaniu tego terminu, w okresie obowiązywania umowy, nie więcej jednak niz dwukrotności kwoty Szacowanej opłaty za przyłączenie.

Rozważam również instalację prądu budowlanego ale zastanawiam się czy tu również wymagana jest służebność przesyłu i czy taki prąd może być używany dłużej niż rok, jeśli budowa docelowego przyłącza nadal się przedłuży. I czy w takiej sytuacji mogę domagać się odszkodowania za opóźnienia i ewentualne straty (budowa przyłącza, różnice taryfowe, ew. szkody na budowie).

Powrót