Przyłbica zamiast maseczki

• Autor wątku Autor wątku stella1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stella1

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Jestem kasjerką w ***.Ciężko mi się pracuje w maseczce,chciałam używać przyłbicy zamiast maseczki niestety nie mogę jej używać przy wykładaniu towaru tylko podczas obsługi klienta.
Czy to zgodne z prawem? Na pytanie dlaczego? kierowniczka odp.bo przepisy BHP nie pozwalają...
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Hmmm... zgodnie z prawem musisz zakrywać usta i nos, i zgodnie z rozporządzeniem, może to być tylko przyłbica, nie musi być maska, maseczka czy część odzieży.
Przed koronawirusem nie widywałam w biedronkach pracowników w maseczkach wykładających towary. Może macie jakieś wewnętrzne przepisy BHP, niemniej, prawo nie wymaga byś nosiła maseczkę - może to być przyłbica.

3. Osoba wykonująca czynności zawodowe w obiektach handlowych lub usługowych lub w placówkach handlowych
lub usługowych może w czasie wykonywania tych czynności zawodowych realizować obowiązek, o którym mowa w ust. 1,
przez zakrywanie ust i nosa przy pomocy przyłbicy, jeżeli stanowisko kasowe lub miejsce prowadzenia sprzedaży lub
świadczenia usług, na którym wykonuje ona czynności zawodowe, jest oddzielone od klientów dodatkową przesłoną
ochronną.

Nie może być przyłbica zamiast maseczki tak po prostu. Musi być dodatkowo ekran przy kasie.

forowicz napisał:
Nie może być przyłbica zamiast maseczki tak po prostu.

Po pierwsze podawaj zawsze nazwę aktu prawnego, który cytujesz. Po drugie - cytujesz nieaktualny akt prawny. I dezinformujesz.

Faktycznie jest nowszy przepis. Admin przykleił jeszcze starszy przepis do tematu "koronawirus". Jednak wciąż musi być przesłona ochronna, aby można było zastosować przyłbicę.

Dz.U. 2020 poz. 750
(26 kwietnia 2020 r.)
3) w § 18 ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„3. Osoba wykonująca czynności zawodowe lub służbowe w:
1) obiektach handlowych lub usługowych,
2) placówkach handlowych lub usługowych,
3) urzędzie administracji publicznej lub jednostce organizacyjnej wykonującej zadania publiczne
– może w czasie wykonywania tych czynności zawodowych lub służbowych realizować obowiązek, o którym mowa w ust. 1, przez zakrywanie ust i nosa przy pomocy przyłbicy, jeżeli stanowisko kasowe lub miejsce prowadzenia sprzedaży lub świadczenia usług, lub inne stanowisko pracy, na którym wykonuje ona czynności zawodowe lub służbowe, jest oddzielone od klientów lub interesantów dodatkową przesłoną ochronną.”.

forg napisał:
Po pierwsze podawaj zawsze nazwę aktu prawnego, który cytujesz. Po drugie - cytujesz nieaktualny akt prawny. I dezinformujesz.

Na dzień zapytania tj. 12.05.2020 musiał być być ekran ochronny przy kasie. Od dn. 16.05.2020 każdy może korzystać z przyłbicy.

Dz.U. 2020 poz. 878 (16 maja 2020 r.)
§ 17. 1. Do odwołania nakłada się obowiązek zakrywania, przy pomocy odzieży lub jej części, maski, maseczki, przyłbicy albo kasku ochronnego, o którym mowa w art. 40 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2020 r. poz. 110, 284, 568 i 695), ust i nosa:
(...)

forowicz napisał:
Na dzień zapytania tj. 12.05.2020 musiał być być ekran ochronny przy kasie
Kolejny raz wprowadzasz w błąd !!!
Proszę przeczytać Rozporządzenie RM z dnia a 2 maja 2020 r. Poz. 792
forowicz napisał:
Tu, ale przed 2 minutami zostało edytowane.
Zgadza się, zaraz znów zostanie poprawione.

Ostatnia edycja:
Dobra, zgadza się od 2 maja może być przyłbica. A ekran ochonny przy kasach jest obowiązkowy w sklepach o powierzchni > 2000 m2.

forowicz napisał:
Dobra, zgadza się od 2 maja może być przyłbica. A ekran ochonny przy kasach jest obowiązkowy w sklepach o powierzchni > 2000 m2.

W kwietniu było 6 razy zmieniane rozporządzenie - nawet dzień po dniu - 15 i 16 kwietnia. Czy można sobie ustawić jakieś powiadomienie, kiedy się zmienia przepis? Przecież po wstaniu z łóżka zanim się wyjdzie z domu trzeba czytać nowe przepisy.

Powrót