Przymus szczepienia a planowana operacja

• Autor wątku Autor wątku dietrich81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dietrich81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Mianowicie znajomy ma mieć wstawiane dwa stegny na raz do serca 20. października br. ale szpital nie przyjmie go jeśli się nie zaszczepi na kowida. Od początku jest przeciwnikiem tych szczepień, pytanie czy prawnie może to jakoś obejść. Szczepienie wyznaczono na najbliższy poniedziałek.

A jest w ogóle przepis prawny że musi się zaszczepić?
Moja mama miała tak samo, lekarz nie chciał się podjąć bo się nie zaszczepiła, koniec końców po niewielkiej wymianie zdań i tak zrobili jej zabieg ale wykonany przez lekarza, który nie miał fisia na punkcie szczepień

Cloud140 napisał:
A jest w ogóle przepis prawny że musi się zaszczepić?
Moja mama miała tak samo, lekarz nie chciał się podjąć bo się nie zaszczepiła, koniec końców po niewielkiej wymianie zdań i tak zrobili jej zabieg ale wykonany przez lekarza, który nie miał fisia na punkcie szczepień

A jest w ogóle przepis prawny że musisz chodzić do lekarzy czy leczyć się ?:what:

sędziadred02 napisał:
A jest w ogóle przepis prawny że musisz chodzić do lekarzy czy leczyć się ?:what:
Nie musi, ale ma takie prawo, niezależnie od tego, czy jest zaszczepiony na COVID-19, czy nie.

kxox napisał:
Nie musi, ale ma takie prawo, niezależnie od tego, czy jest zaszczepiony na COVID-19, czy nie.

Lekarz ma ustawowe prawo do odstąpienia od leczenia. Niech szuka drugiego.

sędziadred02 napisał:
Brak szczepień ochronnych jest takim przypadkiem.
W tej kwestii nie będę dyskutował, nie mam takiej wiedzy, jednak proszę napisać na jakiej podstawie stawiasz powyższą tezę ?
Z tego, co pamiętam, nawet brak obowiązkowych szczepień nie jest uzasadnioną podstawą do odmowy leczenia. Jednak jak napisałem, spierać się nie będę, jednocześnie proszę o wskazanie podstaw swojego stanowczego twierdzenia ?

Kanas napisał:
W tej kwestii nie będę dyskutował, nie mam takiej wiedzy, jednak proszę napisać na jakiej podstawie stawiasz powyższą tezę ?
Z tego, co pamiętam, nawet brak obowiązkowych szczepień nie jest uzasadnioną podstawą do odmowy leczenia. Jednak jak napisałem, spierać się nie będę, jednocześnie proszę o wskazanie podstaw swojego stanowczego twierdzenia ?

W pediatrii lekarze powołują się na:
Ustawa o zawodach lekarza i lekarza dentysty napisał:
Art. 38. Niepodjęcie leczenia lub odstąpienie od leczenia pacjenta
1. Lekarz może nie podjąć lub odstąpić od leczenia pacjenta, o ile nie zachodzi przypadek, o którym mowa w art. 30 obowiązek udzielania pomocy lekarskiej przez lekarza, z zastrzeżeniem ust. 3.
2. W przypadku odstąpienia od leczenia, lekarz ma obowiązek dostatecznie wcześnie uprzedzić o tym pacjenta lub jego przedstawiciela ustawowego bądź opiekuna faktycznego i wskazać realne możliwości uzyskania tego świadczenia u innego lekarza lub w podmiocie leczniczym.
3. Jeżeli lekarz wykonuje swój zawód na podstawie stosunku pracy lub w ramach służby, może nie podjąć lub odstąpić od leczenia, jeżeli istnieją poważne ku temu powody, po uzyskaniu zgody swojego przełożonego.
4. W przypadku odstąpienia od leczenia lekarz ma obowiązek uzasadnić i odnotować ten fakt w dokumentacji medycznej.

Powrót