Przymusowe przedłużenie OC

• Autor wątku Autor wątku Force
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Force

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Zakupiłem samochód dnia 08.10.2007. Poprzedni własciciel miał wykupione w PZU OC pierwsza rata do 7.11.2007. Zgodnie z najgłupszą ustawia jaka widziałem to JA musze zgłosic do PZU w ciagu 30 dni, ze nie chce przedłużyc umowy poprzedniego klienta którego nawet na oczy nie widziałem. Jak to mozliwe ze ustawa zmusza mnie jako nowego posiadacza do wypowiedzenia umowy której ja nie zawierałem?? CO za baran to wymyślił?? Moje pytanie brzmi nastepujaco. Czy jest jakas mozliwosc aby nie przedłużac umowy poprzedniego własciciela??

Edit: Oczywiscie ju zmineło te 30 dni :/

Jeśli poprzedni właściciel nie zapłacił wszystkich rat, to nowa umowa nie została zawarta.
Jeśli to jednak nie ten przypadek, to jedyna nadzieja w zlitowaniu się PZU i odstąpienie od roszczenia zapłacenia za polisę składki.

To wyglada tak jego okres ubezpieczenia obemjmuje od 08.05.2007 do 07.05.2008 wysokość składki 500zł potwierdzone przyjecie raty 250zł termin wysokości nastepnej raty 07.11.2007 250zł

W pZU pani powiedziała ze musze opłacic to ubezpieczenie do knca bo nie zmiesciłęm sie w 30 dniach z wypowiedzeniem...czy to prawda?? przecierz to nei ja zawierałem tą umowe.

[cytat="Force"]W pZU pani powiedziała ze musze opłacic to ubezpieczenie do knca bo nie zmiesciłęm sie w 30 dniach z wypowiedzeniem...czy to prawda?? przecierz to nei ja zawierałem tą umowe.[/cytat]
Prawda.

Czyli po 30 dniach ubezpieczenie wcale nie wygasa co powinno byc normą ale zmusza nowego posiadacza pojazdu do przedlużenia umowy wbrew jego woli...co s tu jest nie tak czy tylko mi sie wydaje??

[cytat="Force"]Czyli po 30 dniach ubezpieczenie wcale nie wygasa co powinno byc normą[/cytat]
Kiedyś tak było. Zdaje się, że we Francji jest tak, że OC poprzedniego właściciela wygasa w dniu sprzedaży pojazdu, więc nowy właściciel musi od razu wykupić nową polisę, więc dlaczego uważasz, że wygasanie po 30 dniach powinno być normą?
[cytat:3n8j275f]ale zmusza nowego posiadacza pojazdu do przedlużenia umowy wbrew jego woli...co s tu jest nie tak czy tylko mi sie wydaje??[/cytat:3n8j275f]
Kupujesz pojazd razem z polisą OC, a termin 30 dni jest po to, żebyś mógł bez żadnych konsekwencji z niej zrezygnować.
Ale masz rację, ten mechanizm się sypie, jeśli poprzedni właściciel miał np. dwie polisy OC, a powiedział tylko o jednej, wtedy ta druga "przedłuży się" automatycznie, jeśli została opłacona w całości.

Wynika to z tego, że prawo w Polsce nie jest stanowione dla przeciętnych obywateli, ale dla grup nacisku (ubezpieczyciele, górnicy, pielęgniarki, dilerzy samochodowi itp.), zwykli obywatele służą tylko jako dostarczyciele haraczu ze swoich ciężko zarobionych pieniędzy. Tak było za SLD, UW, PiS, będzie tak i za PO. Jest tylko jedna partia, która chce tę sytuację zmienić.

Te 30 dni było by dobre pod warunkiem ze po ich upływie ubezpieczenie wygasa...to jest przydatne kiedy nowy własciciel chce ubezpieczac auto w tym samym TU. Wystarczy podan numer polisy, przelicza skłądke i juz. A tak TU czychaja na niedoinformowanych albo zapominalskich i przez to czerpią zyski...ja teraz pod przymusem ustawy bede musiał zapłacic druga rate i miec 2 ubezpieczenia OC. Gdyby ustawa mówiła ze po 30 dniach wygasa, wszystko było by wporzadku tylko ze pewnie jakis burak z wiejskiej dostał w łape i jest jak jest...

Nie zapomnij wypowiedzieć tej niechcianej umowy.

Powrót