L
LiquidPL
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Od kilku lat regularnie pracuje za granicą. Powiedzmy 8 miesięcy w roku spędzam na terytorium innego kraju( pomijając 2-3tyg urlopy) gdzie jestem w tym czasie ubezpieczony,w Polsce już nie. Po tym okresie wracam na te pozostałe 4 miesiące do Ojczyzny i kończę na ten czas prace w tej sytuacji nie jestem już nigdzie ubezpieczony. Kiedyś zanim jeszcze podjąłem tą prace byłem zarejestrowany jako osoba bezrobotna,przez rok brałem zasiłek z tytułu zasadniczej służby wojskowej.Następnie znów jakiś czas byłem zarejestrowany już bez prawa do zasiłku aż do czasu kiedy zapomniałem się stawić w urzędzie i ten "status" został mi odebrany. Postanowiłem że już więcej na te kilka miesięcy które zostaje w kraju nie będę się rejestrować w urzędzie i tak chyba jest z 2 lata. Tu moje pytanie-> Czy można,czy nie jest to karalne bycie takim nie ubezpieczonym w żaden sposób nie zarejestrowanym nigdzie w kraju przez dłuższy okres czasu(kilka lat)? Czy w momencie kiedy zmienię zdanie i np. bede chcial się zarejestrować jako osoba bezrobotna w urzędzie pracy to po takiej długiej przerwie nie będe miał żadnych problemów z tym,nie wyskoczą mi z jakąś grzywna?Z góry dziękuje za odpowiedz!!pozdrawiam!!