Przypadkowe uszkodzenie sprzętu

• Autor wątku Autor wątku 6-tec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
6

6-tec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam
Mam problem z dodatkowym ubezpieczeniem sprzętu wykupionym na odkurzacz.
Odkurzacz kosztował 1100zł a ubezpieczenie 1/3 wartości na 5 lat. W umowie jest napisane że ubezpieczenie dotyczy Przypadkowego uszkodzenia.
I tak właśnie zgłosiłem, że podczas normalnego użytkowania tzn odkurzania doszło do wypadnięcia szczotki rozłączyła się i doszło do uszkodzenia rury teleskopowej rozwarstwiła się.
Pań który przyjął zgłoszenie oznajmił mi, że nie był to nieszczęśliwy wypadek i ubezpieczenie tego nie obejmuje - opadły mi ręce.

Moje pytanie dotyczy jak miałem to zgłosić co ja mam teraz zrobić, mam się odwołać od tej decyzji? Jakie kroki mam podjąć? Wykupione ubezpieczenie firma Hestia w Sopocie - z czystym sumieniem NIE POLECAM tej firmy!!!

Płacę 1/3 wartość sprzętu i nie mogę od nich wyegzekwować swojego prawa!!!

Proszę o pomoc.

Na piśmie nie zgłaszałem, zgłaszałem telefonicznie o odmowę dostałem na piśmie.
W OWU pod nazwą uszkodzenie przypadkowe oznacza to nieszczęśliwy wypadek i to co powiedziałem przez telefon nie nosi zamiaru nieszczęśliwego wypadku.
Ręce opadają to jak mi powiedział, że nie dotyczy to warunków gwarancji to ja się zapytałem to jak mam to zgłosić żeby było jako nieszczęśliwy wypadek nic mi nie odpowiedział na to pytanie i powiedział żebym reklamował sprzęt u Rowenty.

Nie mam przy sobie OWU ale jak wrócę do domu to napiszę co i jak jest w tym OWC.

W załączeniu przesyłam odpowiedź Hesti dlaczego odmówili gwarancji.
I dodatkowo z OWC definicje i co mam z tym teraz zrobić.
Proszę o pomoc

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
i umowę zakupu dodatkowej gwarancji.

Proszę o pomoc co mam z tym zrobić jak dalej mam postępować.

Załączniki

Piszesz, że zdarzenie polegało na tym, że doszło do wypadnięcia szczotki...

Mi to nie podchodzi pod nieszczęśliwy wypadek, bo z definicji wynika, że
powinno to być zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną (czyli pochodzącą spoza odkurzacza), a tutaj do takiej sytuacji wg mnie nie doszło.

to co miałem powiedzieć, że rzuciłem "odkurzaczem" to powiedzą, że nie było to podczas normalnej pracy, normalnego użytkowania i kółko się zamyka!
Jak miałem to zgłosić co miałbym powiedzieć?! aby "powstał nieszczęśliwy wypadek"???
te kruczki w tych ubezpieczeniach są ................ szkoda gadać, ale może macie jakieś inne pomysły z tym związane co będę miał powiedzieć następnym razem jak dojdzie do takiej sytuacji.
Bo tak na marginesie wykupiłem taką samą gwarancję (ale więcej już nie wykupię w tej firmie nic - HESTIA to naciągacze itp.) na zmywarkę ale tam cena za gwarancję było dwukrotnie wyższa i jak będę miał zgłosić coś co nazywać się ma "nieszczęśliwym wypadkiem"

Masz zgodnie z umową ubezpieczenie nie tylko od skutków nieszczęśliwego wypadku, ale także awarii sprzętu.
Jaka jest definicja awarii sprzętu w OWU?

6-tec napisał:
to co miałem powiedzieć, że rzuciłem "odkurzczem

Nie, to by było umyślne spowodowanie szkody.

Najlepsza historia byłaby taka:

" Był bardzo gorący sobotni poranek. Postanowiłem poodkurzać mieszkanie. Podczas pracy zachciało mi się pić. Poszedłem do kuchni. Wracając do pokoju, niosąc w jednej ręce szklankę, w drugiej wodę mineralną, potknałem się o leżącego w progu psa i upadłem na odkurzacz, w wyniku czego doszło do uszkodzenia rury teleskopowej."

PS. Uprzedzam,że nie nakłaniam do oszustwa. Powyzsza historyjka ma tylko pokazać, co rozumie się pod pojęciemNNW.

Ostatnia edycja:
Piękna historia wydrukuję ją sobie i nauczę się jej na pamięć :)
W załączeniu OWU - AWARIA - ale ona będzie ważna od 2014 roku :(

Załączniki

Sama mam dwie polisy tego ubezpieczyciela, bo też kupowałam to i owo na kredyt.
Nawet nie czytałam OWU, bo koleżanka agent powiedziała " I tak Ci się nie przyda" i na pewno nie miała na myśli tego,ze ja jestem taka ostrożna a sprzęt niezawodny.

Widzę, że tak nic już nie mogę zrobić jeszcze spróbuję u Rzecznika Praw Obywatelskich może on na nich wpłynie.
Ciekawy jest fakt, że jak wykupowałem dodatkową gwarancję to w Euro AGD powiedzieli, że mogę teraz z tym sprzętem zrobić co chcę nawet nim rzucić o podłogę w ich sklepie i na 100% dostanę nowy. Z tego wynika, że Euro AGD również wprowadza kupujących w błąd!!!
Moim skromnym zdaniem NIE WYKUPUJCIE DODATKOWYCH GWARANCJI a w szczególności w firmie HESTIA z Sopotu!!!!!
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

P.S.
Jak coś wywalczę z Rzecznikiem odezwę się.

Nie bardzo rozumiem co do tego ma Rzecznik Praw Obywatelskich.

Jeśli już to możesz kontaktować się z Rzecznikiem Ubezpieczonych
albo Powiatowym Rzecznikiem Praw Konsumentów.

Powrót