Przyspieszenie wokandy o dozór

• Autor wątku Autor wątku 26072607
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

26072607

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Jak wygląda sprawa przyspieszenia wokandy ? Ktoś pisał takie pismo i dało efekt ? Co w nim uwzględnić ?

Sprawa wygląda tak, że były już pomiary, kurator ( na pewno została wysłana już opinia kurator ) ale osadzony został przeniesiony w miedzy czasie. Teraz czekamy na nową sygnaturę sprawy w obecnym mieście gdzie przebywa. Wiem że czekali w poprzednim mieście jeszcze na orzeczenie z KRK że nie był wcześniej skazany i opinię wychowawcy i że teraz opinię dostanie z obecnego miejsca więc pozostało im czekać na dojście dokumentów i ewentualnie dojście opinii kurator na właściwe miejsce.

Jeśli w przyszłym tygodniu dojdzie do właściwego sądu cały komplet dokumentów poza opinią wychowawcy - jaka jest szansa (czasowo) na wokandę ? Ile to trwa bez pisma o przyspieszenie i z ?

Jeśli to ma znaczenie przewieziony ze Szczecina na Koszalin ( kara poniżej 5 miesięcy )

Ale niby dlaczego cokolwiek ma być przyspieszone?? Dlaczego ktoś ma czekać dłużej - czyli dlaczego jakiś skazany ma ominąć kolejkę?

Ze względu na małoletnie dziecko i problemy zdrowotne partnerki.

Ale obowiązujące przepisy nie przewidują możliwości ominięcia kolejki. Poza tym .... mnóstwo przestępców ma dzieci. A matki tych dzieci mają rozmaite problemy.

Można zawsze pisać pismo o przyspieszenie wokandy - i może napisać je każdy, mający dzieci, pracę, rodzinę którą musi się opiekować czy cokolwiek. Nie jest powiedziane, że taki wniosek rozpatrzą, ale prawo do napisania go ma każdy, więc powód nie ma znaczenia. Pytałam o to, mniej więcej ile po uznaniu wniosku się czeka.

26072607 napisał:
Można zawsze pisać pismo o przyspieszenie wokandy - i może napisać je każdy, mający dzieci, pracę, rodzinę którą musi się opiekować czy cokolwiek.

Oczywiście - każdy skazany może nawet napisać wniosek o darowanie kary. Jak również wniosek o dostarczenie miliarda dolarów w złocie. Pisać można o wszystko. To prawda.

26072607 napisał:
Pytałam o to, mniej więcej ile po uznaniu wniosku się czeka.

Czyli jak sobie to wyobrażasz? "O, faktycznie, ważny powód, ma dzieci. To zwołujemy natychmiast posiedzenie sądu. Jutro. Proszę powiadomić skazanego". Albo: "Hmmm .... powód średnio ważny, pani Zosiu, ilu jest przed nim? 42? To pani go przesunie o 18".

Zależnie od powodu i wiadomo ilości powodów przed jego wnioskiem, jest uznany albo nie. To nie ma nic do pytania które zostało zadane. Pytanie brzmi czy ktoś pisał, co uwzględnił i ile oczekiwano na wokandę. Powód nie jest rozstrzygany tutaj a sąd wedle uznania go rozpatruje.

A co do próśb, niestety ale prawo nie uznaje próśb o miliard dolarów, a wniosek o przyspieszenie wokandy owszem. Jeśli nie masz nic w temacie pytania, po co się wypowiadasz ? Każda sytuacja jest rozpatrywana indywidualnie. Zależne są zarówno powody wymienione we wniosku, jak i ówczesne życie skazanego, jego zachowanie w zakładzie, długość wyroku, za co został skazany, opinia kurator odnośnie warunków jak i członków rodziny, sytuacja materialna, bytowa, zdrowotna, psychiczna. Jest xy czynników wpływających na decyzję. Interesuje mnie jedynie czy ktoś uzyskał przyspieszoną wokandę i na jakich zasadach się to odbyło, aby mieć jakiś pogląd rzeczywisty na możliwości w sprawie.

26072607 napisał:
Interesuje mnie jedynie czy ktoś uzyskał przyspieszoną wokandę i na jakich zasadach się to odbyło, aby mieć jakiś pogląd rzeczywisty na możliwości w sprawie.

Nadal nie rozumiesz. Nie ma żadnych zasad odnośnie tego by ominąć kolejkę oczekujących na rozpatrzenie wniosku.
Pytam jak sobie to wyobrażasz i nie potrafisz na pytanie odpowiedzieć. Jedyne z czym masz rację to to, że można napisać o co się chce. Można. Za pisanie nie ma żadnej kary.

Powrót