Przysposobienie dziecka (niemieckiego)

• Autor wątku Autor wątku Hem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hem

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam,

chciałbym zaadoptować (przysposobić?) córkę. Żona wraz z córką pochodzi z Niemiec. Teraz już na stałe osiedliła się w Polsce i wszystkie formalności są załatwione (u córki też). Po naszym ślubie (w Polsce) córka przyjęła moje nazwisko. Ojciec biologiczny Niemiec mieszkający na terenie Niemiec, jest znany ale nigdy nie płacił alimentów więc podobno automatycznie jest pozbawiony praw rodzicielskich (to też oczywiście miało ponoć miejsce w Niemczech) - córki swojej nie widział nawet po porodzie. W akcie niemieckim urodzenia jest jednak wpisany, a w polskim akcie urodzenia również (akt został po prostu przetłumaczony). Od czego mam zacząć?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Nie wiem, jak to jest w prawie niemieckim - a Ty nie wiesz, co tak naprawdę w tej sprawie orzekły niemieckie sądy (a może facet nigdy nie był formalnie uznany za ojca, a w akcie sa tylko dane kryjące? - warto sprawdzić). Wedle polskiego prawa nalezy wystąpić najpierw o pozbawienie ojca biologicznego praw rodzicielskich, potem możesz adoptować.

Dziękuję za odpowiedź.
Zgodnie z moją wiedzą, żadnej rozprawy sądowej nie było, działy się tylko procedury "z automatu", tak więc nie było też żadnych orzeczeń sądowych - żona na pewno by je posiadała.

Proszę zapoznać się z przepisami § 1747 i § 1748 BGB (BGB=Bürgerliches Gesetzbuch = niem. kodeks cywilny). Zgodę na tę adopcję musi wyrazić ojciec dziecka. W wyjątkowych wypadkach sąd opiekuńczy, z pominięciem zgody ojca może wyrazić taką zgodę, co w tym przypadku jest możliwe, jeśli ojciec w ciężki i rażący sposób naruszył obowiązki ojca.

Czyli formalności należy dokonywać w sądach niemieckich? Wszyscy mamy (poza niemieckim ojcem dziecka) obywatelstwo polskie i w Polsce jesteśmy zameldowani.

Postępowanie o adopcję może być przeprowadzone także przed polskim sądem rodzinnym i według polskiego prawa dot. adopcji, jednakże niemieckie prawo dot. warunków adopcji musi sąd polski także uwzględnić; tj. te wcześniej podane przeze mnie przepisy dot. zgody naturalnego ojca dziecka, ponieważ dziecko ma obywatelstwo niemieckie. Jeśli sąd polski pominąby zgodę ojca, ta adopcja byłaby w Niemczech nieważna i nie byłaby tam uznana. Wynika to z przepisu art. 22 EGBGB (przepisy wprowadzające do niem. kodeksu cywilnego). W praktyce oznacza to, że sąd polski musiałby zawiadomić naturalnego ojca dziecka, który w zgodnej z przepisami formie musiałby się na adopcję zgodzić. W razie jego odmowy należałoby wszcząć przed niem. sądem rodzinnym odrębne postępowanie o zastąpienie jego decyzji decyzją sądu. Niemiecki sąd musiałby orzec, czy wolno pominąć jego (tj. naturalnego ojca) zgodę, ponieważ naruszał on swoje obowiązki jako ojciec. Jak już wcześniej pisałem, taka możliwość istnieje, jeśli są ku temu faktyczne podstawy. Podkreślam: Sąd niemiecki nie zajmowałby się samą adopcją, bo tę przeprowadzałby sąd polski, lecz tylko kwestią pominięcia zgody naturalnego ojca (§ 1748 BGB), i zadecydowałby, czy zgoda ojca może być pominięta. Uwaga: Ze znanego mi orzecznictwa sądów niemieckich w tego rodzaju sprawach wynika, że sądy niemieckie uznają niepłacenie alimentów na dziecko, nawet długotrwałe, bardzo rzadko za jedyną, wystraczającą podstawę pominięcia zgody naturalnego ojca na adopcję dziecka.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za poświęcony czas i poradę. Pozwolę sobie wrócić do tematu gdy rozpocznę proceduję.

Pozdrawiam

Powrót