Przysposobienie nazwiska

• Autor wątku Autor wątku Warto_Zyc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Warto_Zyc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Mam ogromny problem i proszę Was o Pomoc!!!
A wiec skrócę troszkę sprawę.
Mój syn ma już 18 lat całe te lata był wychowywany przez mojego męża W metryce niestety figuruje biologiczny ojciec,czyli jego imię i nazwisko.Zaniedbałam tą sprawę bo mogłam dawno pozbawić ojcostwa itd. Syn chce aby w dowodzie osobistym
Było imię ojca tego, co był przy nim tyle lat i wychowywał.Sad niestety rozkłada ręce i wysyła nas do Urzędu Spraw Cywilnych
,a U.S.C do Sadu .Lecz na pewne zmiany jest już za puzon np. na pozbawienie ojcostwa Teraz syn jest już pełnoletni Proszę Was o pomoc gdzie możemy zrobić zmiany Wiemy tylko ze to syn teraz może ich dokonać lecz gdzie mamy się udać Zatrzymali mu dowód osobisty ponieważ wpisał imię męża a nie ojca biologicznego Urząd poszedł nam na rękę i dał 14 dni na załatwienie tej sprawy tylko my nie wiemy gdzie się udać Prosimy was o pomoc może dzięki wam uda nam się to załatwić aby syn miał to co chce jakie imię Dziękujemy z gory za wszelka pomoc

dzień dobry

aby cokolwiek można byłoby w akcie urodzenia zmienić musiałoby nastąpić przysposobienie Pani syna przez Pani męża, ale procedura przysposobienia dotyczy tylko osób małoletnich; Pani syn jest już pełnoletni, więc taka procedura już nie obowiązuje, fakt - zawaliła Pani tą sprawę zaś syn musi podkreślam musi już "operować" tylko danymi ojca biologicznego aby uniknąć nieprzyjemności urzędowych. Tu ani sąd ani urząd już nie pomoże.

Jedynie co mu pozostaje to zmienić nazwisko na Pani męża, wtedy wniosek składa do starostwa ... ale tu też muszą nastąpić odpowiednie ku temu przesłanki raczej zrzeczenie się nazwiska ponieważ ojciec go nie wychowywał i nie chce mieć już tego nazwiska: na wiele sie nie zda.

Dziękuję za odpowiedz tak zawaliłam sprawę jeszcze mogliśmy to zrobić przed 15 stycznia bo 16 już urodziny Syn nosi nazwisko męża tylko ten jeden problem ze w dowodzie jest imię ojca czyli biologicznego a tego już nie da sie zmienić klamka zapadła oj chyba nie wybaczę sobie tego miałam aż 18 lat na załatwienie tej sprawy Jeszcze raz dziękuję za odpowiedz Pozdrawiam

Powrót