Przystąpienie do długu

• Autor wątku Autor wątku jacek1961
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacek1961

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Witam

Czy osoba przystępująca do długu moze warunkować podpisanie umowy o przystąpieniu do długu warunkiem takim np, ze dług będzie spłacała za rok np? W danej sprawie przeciwko dłużnikowi jest prawomocnie wydany nakaz zapłaty. Jeśli podpiszę taką umowę z przystępującym do długu z odroczonym terminem zwrotu to czy taka umowa ma sens prawny?

Przejęcie długu może być dokonane na dwa sposoby:

na podstawie umowy zawartej przez wierzyciela z osobą trzecią (przejemcą długu), za zgodą dłużnika albo
na podstawie umowy zawartej przez dłużnika z osobą trzecią (przejemcą długu), za zgodą wierzyciela. Każda ze stron umowy o przejęcie długu, może wyznaczyć osobie, której zgoda jest potrzebna, odpowiedni termin do jej wyrażenia.

Tylko, ze jest to przystąpienie do długu, a nie przejęcie długu.

Przy przystąpieniu do długu wierzyciel zyskuje kolejnego dłużnika, od którego może żądać zapłaty nie tracąc poprzedniego. Skoro zatem wskutek przystąpienia do długu nie mogą zostać w jakikolwiek sposób naruszone prawa wierzyciela, to nie jest wymagana jego pisemna zgoda na przystąpienie do długu. Żaden zatem wierzyciel nie zgodzi się na tak długie odroczenie, do tego czasu będzie egzekwował od prawdziwego dłużnika

Wszystko się zgadza. Tylko moje pytanie dotyczy tego czy osoba przystępująca do długu może w umowie zastrzec sobie termin od którego będzie mogła być pozwana przez wierzyciela do spłaty długu? Czy taka klauzula jest możliwa w umowie przystąpienia do długu w sensie prawnym?

I to ja jestem wierzycielem i osoba trzecia chce przystąpić do długu pod warunkiem, że moze odpowiadać prawnie powiedzmy za pół roku

W standardowej umowie nie ma mowy o takim odroczeniu odpowiedzialności.

Czyli jakby przystępujący do długu chciał ją w umowie zawrzeć ( bardzo mi zależy na kimś takim bo główny dłużnik jest całkowicie goły i komornik umorzył postępowanie) to ta klauzula by obowiązywała czy nie? Czy jakbym chciał przystępującego do długu pozwać przed sądem o zapłatę długu, a byłaby taka klauzula to sąd by odrzucił wniosek?

Tak, klauzula będzie do tego czasu chroniła osobę przystępującą. Co zyska dłużnik? rok spokoju, przystępujący - rok spokoju, a ty rozumiem spłatę przez ten rok, choć bez żadnego zabezpieczenia

Dłużnik mogę chyba dalej ścigać bo ta ewentualna przerwa dotyczyć będzie tylko przystępującego do długu. Tak to rozumiem i dziękuję za wszelkie informacje

A jest opcja odstapienia, od umowy przystapienia do długu?

Powrót