N
nezzie
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 150
Witam, chciałam zapytać o zdanie w następującej sprawie. 20 września 2010 zgodnie z art 54 Prawo Budowlane złożyliśmy zawiadomienie o zakończeniu budowy wraz z załącznikami. Otrzymaliśmy pouczenie iż do użytkowania wybudowanego domu możemy przystąpić po upływie 21 dniowego terminu, jeśli organ nadzoru budowlanego nie zgłosi w tym czasie sprzeciwu w drodze decyzji. W dniu wczorajszym - 11.10.2010 minął ten termin, zatem w dniu dzisiejszym oficjalnie przystąpiliśmy do użytkowania naszego domu. Mąż zadzwonił jednak do urzędu spytać się czy możemy odebrać już potwierdzenie braku sprzeciwu (musimy przedstawić fakt możliwości użytkowania domu bankowi). Urzędniczka odparła, że w dniu wczorajszym wysłali do nas wezwanie o uzupełnieniu braków. Postanowienie to jeszcze do nas nie dotarło. I tu moje pytanie. Zgodnie z pouczeniem od dnia dzisiejszego możemy mieszkać, nie otrzymaliśmy żadnej decyzji. Co jednak w przypadku gdy odbierzemy to wezwanie? Mamy się wyprowadzić? Czekać kolejny miesiąc? Abstrahując od tego, że to kompletnie niepoważne ze strony urzędu wysyłać w ostatni możliwy dzień jakiekolwiek pisma to jakie stanowisko my mamy w tym momencie zająć?
Zgodnie z wyrokiem NSA z dnia 11.12.2002 r. II SA/Kr 965/02 termin dla zgłoszenia przez organ sprzeciwu obejmuje także doręczenie decyzji stronie. Taka interpretacja sprawiałaby, że zamieszkujemy leganie, gdyż do dnia dzisiejszego żadnej decyzji nie otrzymaliśmy.
Nagle jednak na stronie http://www.gunb.gov.pl/dzia%B3a/pliki/ob_term.pdf znajduje tekst, który obala to stanowisko informując, iż liczy się data nadania pisma w placówce pocztowej (w tym przypadku w ostatnim dniu) a co więcej doręczenie takiego wezwania sprawia, że po uzupełnieniu tych dokumentów musimy czekać kolejne 21 dni na uprawomocnienie się zgłoszenia o zakończeniu budowy. Dla mnie to totalna porażka. Chciałam się dowiedzieć czy są jakiekolwiek szanse skutecznego odwoływania się od decyzji urzędu ?
Zgodnie z wyrokiem NSA z dnia 11.12.2002 r. II SA/Kr 965/02 termin dla zgłoszenia przez organ sprzeciwu obejmuje także doręczenie decyzji stronie. Taka interpretacja sprawiałaby, że zamieszkujemy leganie, gdyż do dnia dzisiejszego żadnej decyzji nie otrzymaliśmy.
Nagle jednak na stronie http://www.gunb.gov.pl/dzia%B3a/pliki/ob_term.pdf znajduje tekst, który obala to stanowisko informując, iż liczy się data nadania pisma w placówce pocztowej (w tym przypadku w ostatnim dniu) a co więcej doręczenie takiego wezwania sprawia, że po uzupełnieniu tych dokumentów musimy czekać kolejne 21 dni na uprawomocnienie się zgłoszenia o zakończeniu budowy. Dla mnie to totalna porażka. Chciałam się dowiedzieć czy są jakiekolwiek szanse skutecznego odwoływania się od decyzji urzędu ?