Przywłaszczenie(kradież) telefonu przez członka rodziny.

• Autor wątku Autor wątku maximo2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maximo2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich serdecznie.

Sprawa dotyczy telefonu komórkowego(w abonamencie na okres 2 lat) i jego rachunku.
Nie wiem czy tą sytuacje można nazwać kradzieżą, czy tylko nie spełnieniem umowy ustnej zawartej ze mną.

W październiku 2007 roku kupiłem telefon komórkowy w abonamencie, telefon ten jest zarejestrowany na moje dane.
Dałem(wypożyczyłem) go mojej siostrze, stawiając jeden warunek: systematycznego spłacania rachunków za niego.
Do września 2008 roku miałem kontakt zarówno z siostrą, telefonem jak i wglądem do rachunku(szczegóły rachunku, wraz z fakturą przychodziły na mój adres).
We wrześniu osoba ta uciekła z mieszkania umyślnie tracąc ze mną kontakt osobisty jak i telefoniczny.
W listopadzie skontaktowałem się z biurem obsługi klienta, który poinformował mnie o nie spłaconych rachunkach z okresu ostatnich dwóch miesięcy(na całkiem sporą kwotę). Podkreślam tutaj, że nie byłem świadom tych zadłużeń, gdyż rachunek wraz z fakturą nie był wysyłany na mój adres - został zmieniony przez tą osobę na adres miejsca jej pracy(faktura była adresowana na jej imię i nazwisko).
Skontaktowałem się z siostrą i wyznaczyłem jej termin oddania mojego telefonu - termin którego nie dotrzymała.

Jakie w tej sytuacji mam prawa? Co do telefonu to chyba nie mam wątpliwości, jest on moją własnością która nie jest w moim posiadaniu. Czy mam prawo ubiegać się o zwrot pieniędzy z rachunków?

Pozdrawiam i dziękuje za wszelką pomoc!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
jeśli wartość telefonu >250 PLN - art. 284 &1 KK jeśli <250 PLN art. 119 &1 KW

zwrot rachunków za rozmowy to sprawa cywilnoprawna

Dziękuję Markiz32 za zainteresowanie się moim tematem.

Nasuwa mi się kolejno pytanie: co mam rozumieć pod pojęciem sprawa cywilnoprawna? Czy chodzi o to, że mam swoich praw dochodzić sądownie we własnym zakresie?

Pozdrawiam.

Przepraszam, że odgrzeję. Co prawda główny post został skasowany, ale mam pytanie do tego co napisał Markiz w sprawie zwrotu za rachunki telefoniczne.

Mianowicie, czy można było by w tej kwestii wystąpić z powództwem adhezyjnym z Art. 62 kpk ? Czy konieczne jest dochodzenie roszczenia przed sądem cywilnym?

Ostatnia edycja:
Przepraszam, że odgrzeję. Co prawda główny post został skasowany, ale mam pytanie do tego co napisał Markiz w sprawie zwrotu za rachunki telefoniczne.

Mianowicie, czy można było by w tej kwestii wystąpić z powództwem adhezyjnym z Art. 62 kpk ? Czy konieczne jest dochodzenie roszczenia przed sądem cywilnym?

Moim zdaniem roszczenie o zwrot równowartości kosztów wynikających z rachunku nie jest roszczeniem wynikającym bezpośrednio z przestępstwa przywłaszczenia i nie będzie nadawac się na pozew adhezyjny (zob. art. 62 k.p.k.). Ale to tylko moja prywatna opinia.

Powrót