Przywłaszczenie miena

• Autor wątku Autor wątku ewe57
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewe57

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Ok 3 miesięcy temu pozyczyłam złote kolczyli dziecku chodzącemu do 6klasy.I prosiłam o zwrot mojej własnosci.Owe dziecko mówi,że nigdy ich nie pożyczało i sobie nie przypomina.Byłam u dziecka tylko raz,jej matka potraktowała mnie strasznie,i mówiła że prześladuję jej dziecko,powiedziała że jej córka nigdy ode mnie nie pozyczała,lecz matka tego dziecka była wtedy zagranica.Matka tego dziecka wezwała policję że peześlduję i obczerniam jej dziecko.Policja kazała im się ze mną zagodzic.Jest świadek tego zdarzenia jak dziecko pożyczało.Jednak nie dało to efektu.A ja chcę odzyskać moja własność która jest dla mnie bardzo ważną pamiatką?
Co mam zrobić żeby je odzyskać?Jestem osobą pełnoletnia.Ktoś mi powiedział że jest coś takiego jak przywłaszczenie mienia i należy pójść na policję?I pote jest sprawa?Jak to wszystko wygląda?Są jakieś koszty?bardzo proszę o pomoc...

[cytat="ewe57":1gucfbae]
Co mam zrobić żeby je odzyskać?Jestem osobą pełnoletnia.Ktoś mi powiedział że jest coś takiego jak przywłaszczenie mienia i należy pójść na policję?I pote jest sprawa?Jak to wszystko wygląda?Są jakieś koszty?bardzo proszę o pomoc...[/cytat:1gucfbae]

Proszę iść na Policję i zlożyć zawiadomienie. W zależności od wartości tych kolczyków, będzie to albo przestępstwo (jeśli wartość kolczyków wynosi powyżej 250zł), albo wykroczenie (jeśli poniżej wskazanej kwoty).
Pani żadnych kosztów nie poniesie.

Może Pani też spróbować jeszcze raz podjąć próbę ugodowego załatwienia sprawy - jeśli się nie uda, to pozostaje tylko zglosić się na Policję.

Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam

tak czy inaczej...- co by to nie było - sprawę bedzie rozpatrywał Sąd Rodzinny i Nieletnich....

To samo mi powiedzaił policjant i rzec można stwierdził że absurdem jest skałdanie takiego zawiadomienia bo zajmuje sie tym sąd dla nieletnich i tak napewno nie odzyskam kolczyków bo się nie znajdą.I po co sobie takim czymś głowę zaprzątac...Szczeże jego wypowiedz mnie rozczarowała.A dziecko może tylko dostać nad sobą nadzór rodzica np.matki.A mnie jescze obcążą kosztami.Ale rodzice tego dziecka cały czas przebywają zagranicą.Niby tym dzickiem i jej rodzeństwem zajmuja się dziadkowie..Nie złozyłam w końcu tego zawiadomienia.CZy to prawda co mi powiesział policjant?

TAK prawda niestety.....
w dzisiejszych czasach nienależy nikomu nic pozyczać!

mozesz złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa ale i tak nic ci to nieda....

więc radę ci dam , pożegnaj sie z tymi kolczykami a następnym razem bądz czujna!!!

ewentualnie można by też próbować odzyskać kolczyki na drodze cywilnej, jeśli to nie poskutkuje to można żądać odszkodowania od rodziców lub dziadków, którzy sprawują faktyczną piecze nad dzieckiem (na zasadzie art. 427 k.c.)

[cytat="Mr Black":fplza94g]ewentualnie można by też próbować odzyskać kolczyki na drodze cywilnej, jeśli to nie poskutkuje to można żądać odszkodowania od rodziców lub dziadków, którzy sprawują faktyczną piecze nad dzieckiem (na zasadzie art. 427 k.c.)[/cytat:fplza94g]
heh niech spróbóje....

niejest to takie łatwe ze wględu na ochronę danych osoboiwych tych ludzi itd....

[cytat="belial":3ky7zr9g][cytat="Mr Black":3ky7zr9g]ewentualnie można by też próbować odzyskać kolczyki na drodze cywilnej, jeśli to nie poskutkuje to można żądać odszkodowania od rodziców lub dziadków, którzy sprawują faktyczną piecze nad dzieckiem (na zasadzie art. 427 k.c.)[/cytat:3ky7zr9g]
heh niech spróbóje....

niejest to takie łatwe ze wględu na ochronę danych osoboiwych tych ludzi itd....[/cytat:3ky7zr9g]
heh , cywilną pieczę sobie mozesz wytoczyć....

jest to jej własnioscią i sie odbijesz od muru ,,, taka moja rada....

[cytat:28kjd2mb]heh niech spróbóje....

niejest to takie łatwe ze wględu na ochronę danych osoboiwych tych ludzi itd....[/cytat:28kjd2mb]

jeżeli osoba należycie wykaże, że ma w tym interes prawny to urząd gminy/ miasta ma obowiązek udostępnić dane osobowe wskazanych osób...

A czy można odrazu zarządać odszkodowania od rodziców na zasadzie tego artykułu 427 k.c. co napisał Mr Black? Np.Póść z policją i spróbowacś odzyskać je lub ich równowartośc? Czy najpierw trzeba wytoczyć proces cywilny? Dzięki wielke wszystkim za pomoc...

Co za bzdura. Proszę złożyć to zawiadomienie. Policjant ma je przyjąć a nie zniechęcać panią aby nie mieć pracy.
Pani żadnych kosztów nie poniesie a jedynie może odzyskać kolczyki jak się przestraszy rodzina sądu.

Powrót