Przywłaszczenie mienia – pytanie

• Autor wątku Autor wątku sssmmm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sssmmm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Chciałbym zapytać o poradę w poniższej sprawie:

Omyłkowo opłaciłem mandat za parkowanie w parkomacie należącym do prywatnego przedsiębiorstwa. Parkomat oczywiście pieniądze przyjął i wydał potwierdzenie, ale przedsiębiorstwo nie przekazało pieniędzy dalej - na rzecz miasta.

Kontaktowałem się listownie i osobiście z zarządcą parkomatu z prośbą o zwrot – no i jak można było się spodziewać – idź Pan w …..

Policja mówi, że oni tej sprawy nie przyjmą – to nie jest dla nich.

Mam pytanie o sens zakładania sprawy w sądzie, czy sąd przyjmie taką sprawę, i czy jest to do wygrania stosunkowo szybko i sprawnie?

Wpłacona kwota to 60zł.

Potwierdzenie wpłaty którym dysponuje jasno określa miejsce, datę, kwotę oraz cel dokonanej wpłaty.

Dodatkowo chciałbym potwierdzić czy napewno to nie jest sprawa dla Policji ? Tak czułem że mnie trochę zbyli na komisariacie.

Pozdrawiam

Mandat za parkowanie czy opłatę dodatkową za parkowanie bez biletu?

za opłatę dodatkową - parkowanie bez biletu

/to pewnie muszę przenieść post do działu administracyjnego ?/

Skoro to opłata za parkowanie bez biletu, opłaty winieneś dokonać w sposób przewidziany regulaminem spp

tak - zgadza się - byłem przekonany że właśnie tak zrobiłem. Wszystkie parkomaty w mieście są niemal identyczne a już szczególnie po zmroku.

Natomiast mnie zastanawia fakt, że przy płatności trzeba wpisać nr zawiadomienia(mandatu od SPP) którego płatność dotyczy, wpłaca się kwotę, która zgadza się z kwotą na zawiadomieniu po czym dostaje się potwierdzenie uiszczenia opłaty. Całość przebiega sprawnie bez żadnych błędów i podejrzeń jak w parkomatach SPP.

Czy na tej podstawie nie można wszcząć postepowania ?

Myślałem że takie jawne przywłaszczenie powinno być ścigane z urzędu.

Możesz żądać zwrotu środków na podstawie przepisów dotyczących bezpodstawnego wzbogacenia. Złóż wezwanie do zapłaty, określ tytuł zwrotu, wysokość i czas na zwrot od otrzymania wezwania. Jednocześnie informujesz, iż w przypadku braku zwrotu środków w określonym terminie, z roszczeniem wystąpisz na drogę cywilną. Wszystko pisemnie za potwierdzeniem odbioru (to dowód, ze wzywałeś i wykorzystasz go w ewentualnym pozwie cywilnym). Jeśli nie zwrócą w terminie, wystąpisz z pozwem cywilnym o zapłatę.
Myślałem że takie jawne przywłaszczenie powinno być ścigane z urzędu.
Pierdoły piszesz a czytają to inni. To roszczenie cywilne wynikające z twojego błędu a nie przywłaszczenia. Chcesz postawić na nogi policję, zobowiązać podmiot do przekazania środków na rzecz właściwego organu, tylko na jakiej podstawie?

okej - dzięki za informację - wysyłam kolejne pisemko :)

/użyłem terminu przywłaszczenia ponieważ na takie zostałem "nakierowany" przez policję/

Pozdrawiam

Powrót