Przywłaszczenie w czasie podziału majątku.

• Autor wątku Autor wątku nexart2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nexart2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.
Chciałbym krótko opisać aktualną sytuację, która pośrednio mnie dotyczy i prosić o wskazówki dot. dalszego postępowania.

Aktualnie trwa sprawa podziału majątku - zniesienie współwłasności (gospodarstwo rolne + ziemia) pomiędzy 4 osoby.
W budynkach gospodarczych ww. gospodarstwa znajdują się maszyny i urządzenia, które kilkanaście lat temu przywiozłem i udostępniłem wszystkim 4 osobom do używania.
Aktualna wartość maszyn to ok. 7 tyś złotych.
Obecnie jedna z tych 4 osób w piśmie do sądu oświadcza, że to ona te maszyny kupiła (podaje ceny i daty zakupu, ale nie ma dokumentów to potwierdzających).
Ja, jako właściciel również nie posiadam dokumentów z przed kilkunastu lat (faktur lub rachunków) potwierdzających przeze mnie zakup tych maszyn. Posiadam jedynie świadków, że to ja te maszyny przywiozłem i udostępniłem (ustnie) do użytku. Na moją korzyść zaświadczą również pozostałe 3 osoby, które są stronami trwającej sprawy.

Maszyny nadal stoją w budynku, który jest przedmiotem podziału pomiędzy te 4 osoby, a ja mam do nich dostęp, ale zastanawiam się czy już teraz mogę złożyć zawiadomienie o próbie zawłaszczenia (lub kradzieży) tychże maszyn ??
Czy w tym wypadku pismo złożone do sądu przez jedną z procesujących się osób (że to ona te maszyny kupiła) jest wystarczającym powodem (dowodem) do złożenia takiego zawiadomienia ??
Czy może najpierw wystosować jakieś pismo do osoby, która chce dokonać przywłaszczenia z żądaniem odstąpienia od tej czynności ??
Nie chcę czekać do momentu aż maszyny zostaną zabrane przez osobę, która uzurpuje sobie ich własność.
Co mi grozi w przypadku gdybym ja teraz te maszyny wywiózł do swojego warsztatu ??

Z góry dziękuję za wskazówki i porady.

Powrót