Przywłaszczenie wizerunku dziecka na aukcji allegro.

• Autor wątku Autor wątku Angela_2016
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Angela_2016

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Mam córeczke 4 letnią. Czesto sprzedaje po niej ciuszki głównie na OLX.
Dodaje również zdjęcia jak jest w danym ciuszku ubrana wiec zdjęcie ląduje w internecie, zdaje sobie z tego sprawe.

Dziś przegladając aukcje na ALLEGRO, zauwazylam ze ktos wystawil te same spodnie, które ja sprzedawałam. Na zdjęciu głównym jest moje dziecko ubrane w te spodnie. Widać twarz, wszystko tak jak w oryginale.

Pisałam do tej Pani rano że prosze o usuniecie bo to moje zdjecie.
Minelo 16 godzin. Zdjęcie nadal jest.

Co moge zrobic w tej sprawie ?? Allegro da tylko pouczenie...o ile wogole cos zrobią. Pozostaje mi sąd?
Czytałam że moge także ubiegać się o jakieś odszkodowanie ? Czy mam szanse coś ugrać?

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnia edycja:
Bezprawnie rozpowszechniła zdjęcie jak i wizerunek Twojego dziecka. Obydwa zagadnienia zostały szeroko omówione na Forum. Na początek użyj opcji Szukaj.

Dziekuje, tak czytałam inne posty i już wiem że jest to kradziez wizerunku i jego bezprawne rozpowszechnienie. Jednak nigdzie nie znalazlam kwoty odszkodowania, o którą moge się ubiegać.
Gdzieś na forum czytałam że za kradziez zwyklego zdjęcia pilota zarządano 600 zł. A tutaj chodzi o człowieka, o dziecko.
Prosze o jakies podpowiedzi.
Zrobiłam już printscreen strony aukcji, spisalam dane, czy cos jeszcze moge zrobic by miec wieksze szanse na udowodnienie kradziezy. Co moze sie przydac?

Angela_2016 napisał:
... Jednak nigdzie nie znalazlam kwoty odszkodowania, o którą moge się ubiegać....
Nie ma takiej regulacji. Zarówno w Prawie autorskim jak i Kodeksie cywilnym jest to określone jako odpowiednia suma tytułem zadośćuczynienia. To Sąd ostatecznie określi należną sumą choć nie jest do końca pewne czy w ogóle taką przyzna.

Powrót