Przywłaszczenie z aukcji EBUY

• Autor wątku Autor wątku 8tomek8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
8

8tomek8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.

Dznia 20 lipca 2017 zdecydowałem sie na zakup silnika z aukcji EBUY, nie wylicytowałem go z mojej własnej naiwności. Telefonicznie uzgodniłem szczegóły ze sprzedajacym, ten przesłał mi fakturę z numerem konta, przelałem pieniądze. Po dwóch tygodniach oczekiwania, dziesiątkach wymówek sprzedającego z problemami wysyłkowymi zarządałem zwrotu pieniędzy na co ten odparł, że ma 28 dni. Sprawę zgłosiłem do Citizen Advice. Wyslałem sprzedającemu list polecony z żądaniem zwrotu pieniędzy. Od dnia wysłania listu minęło 28 dni, pieniędzy nie otrzymałem.

Silnik był przeznaczony do samochodu firmowego a ja w Citizen Advice zgłosiłem sprawę jako indywidualną ponieważ na fakturze jest moje nazwisko a nie dane firmy i myślałem, że tak będzie łatwiej. A nie jest, sprawa ma być założona jako buissnes.

Pani z Citizen Advice poinstruowała mnie aby po terminie 14 dni od daty wysłania listu założyć sprawę na moneyclaim gov uk. Niestety jest to strona dla indywidualnych osób.

Fakt jest taki że list do sprzedajacego został wysłany 30 dni temu, pieniędzy nie zwrócił. Telefon odbiera, mówi że jak wróci jego boss to do mnie oddzwoni. Jestem skonsternoway. Jak będzie korzystniej, czy mam kontynuować sprawę jako osoba indywidualna czy rozpoczynać wszystko od nowa jako business? Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Nie zglaszj tego do zadnego CAB. Jesli placiles PayPalem - juz praktycznie odzyskales pieniadze. Jesli przelales mu pieniadze poza eBay - bedzie troche wiekszy problem.
Zglos to jak najszybciej do eBay wraz z 'zdjeciami;screenshoot'ami; potwierdzeniem przelewu, korespondencja etc). Powinni pomoc. Zrob to naprawde jak najszybciej. Ponizej zamieszczam link gdzie znajdziesz wszelkie niezbedne info:
eBay UK - eBay Safety Centre: Need some help?

Powrót