Przywłaszczenie znaku towarowego.

• Autor wątku Autor wątku Robert117
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robert117

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam .
Mam pytanie w związku z przywłaszczeniem mojego logo i nazwy firmy przez ,byłego już współpracownika.
Nie miałem ich opatentowanych ale byłem ich autorem i używałem ich od wielu lat w moje działalności w kilku miastach. Ten człowiek, będąc moim współpracownikiem wykupił w tajemnicy przed nami, patenty na nazwę i logo.
Uważam, że jest to bezprawne działanie ,co mogę w takiej sytuacji zrobić by odzyskać prawa, jako twórca?
Ten temat umieściłem najpierw w dyskusji ogólnej, ale bez skutku, dlatego ponowiłem tutaj.

Robert117 napisał:
... opatentowanych ..., patenty ...
Na znaku towarowego nie patentuje się, można uzyskać prawa ochronne z rejestracji. Co do zasady aby uzyskać takie prawa należy posiadać prawa do grafiki - Art. 131. PWP.

Jeśli jesteś w stanie udowodnić swoje autorstwo to możesz doprowadzić do unieważnienia prawa ochronnego - Art. 164. PWP.
Ponad to owa osoba naruszyła Twoje prawa autorskie zarówno majątkowe i osobiste co jest przestępstwem oraz powodem do roszczeń cywilnych.

Jeśli owa osoba faktycznie uzyskała prawa ochronne, zażądaj podania numeru świadectwa ochronnego.

Jeśli owa osoba nie uzyskała takiej ochrony, a jedynie wyróżnikiem sugeruje, że taka ochrona istnieje to popełnia przestępstwo z Art. 308. PWP.

Witam i dziękuję za odpowiedź.
Posiada takie świadectwo, sprawdziłem w rejestrze UP.
Czyli teraz należy wystąpić do UP o wycofanie ochrony a następnie w sądzie dochodzić reszty sowich praw.
Raz jeszcze dziękuję za potwierdzenie mojego stanowiska w tej sprawie.
Pozdrawiam serdecznie.:)

Powrót