Przywrócenie terminu do Sprzeciwu

• Autor wątku Autor wątku Łukasz 145
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

Łukasz 145

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry,
Niedawno otrzymałem z e-sądu postanowienie o przywróceniu terminu do złożenia Sprzeciwu i przekazaniu sprawy do Sądu Rejonowego. W Sprzeciwie, który dołączyłem, napisałem 1 zarzut :
"Nie wykazania roszczenia tak co do zasady jaki i wysokości"
a w uzasadnieniu :
"Sprzeciwiam się wydanemu przed Sąd Nakazowi Zapłaty i nie uznaję roszczeń powoda zarówno co do zasady jak i wysokości. Dlatego zaskarżam wydany Nakaz Zapłaty w całości."

Teraz moje pytania : Czy podczas rozprawy mogę zgłosić inne zarzuty ? (np. brak legitymacji czynnej - Pozew złożyła firma windykacyjna)
Czy na tym etapie mogę jeszcze wziąć adwokata na sprawę ?

Z góry dziękuję.

Możesz tym bardziej że dopiero z sądu rejonowego o ile powód nie wycofa pozwu otrzymasz pełny pozew ze wszystkimi załącznikami.I dopiero wtedy zobaczysz czym dysponuje powód i czy nie ściemniał.

Adwokata tez mozesz wziąć ale najpierw niech przyjdzie pismo z sadu rejonowego,bo może się zdarzyć tak jak napisałem że cofną pozew jeszcze w e-sądzie.

Dziękuję bardzo :-)

Albo, że sprawa będzie tak prosta, że forum wystarczy. To też się zdarza, ostatnio nie wysilają się w pozwach.

Ale też niekiedy obowiązek poniesienia przez powoda kosztów procesu za udział profesjonalnego pełnomocnika, niejako na zawsze, ucina problemy z FW lub innymi podobnymi powodami. Ewentualnie zmniejsza im budżet - i fajnie.

Powrót