Przywrócenie terminu na odrzucenie spadku w imieniu małoletniej

• Autor wątku Autor wątku Kikka26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kikka26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry, mam problem. Parę dni temu upłynął termin 6msc na odrzucenie spadku w imieniu maloletniej. W sądzie powiedziano mi że na czas trwania sprawy w sądzie ten okres 6msc się wydłuża. Lecz dzwoniłam do kilku notariuszy i żaden nie podejmuje się Tematu. Zastanawia mnie kto ma rację czy Pani w biurze dla interesantów czy notariusz? Notariusze sugerują żeby złożyć wniosek do sądu o "przywrócenie terminu na odrzucenie spadku w imieniu małoletniej i odrzucenie spadku przed sądem. Proglem polega na tym że nigdzie nie znalazłam przykładowych wzorów takiego wniosku i nie za bardzo wiem jak to poprawnie napisać.

Po pierwsze należy sprawdzić czy faktycznie upłynął termin 6 miesięcy liczony od dnia, w którym spadkobierca a właściwie w tym wypadku przedstawiciel ustawowy spadkobiercy dowiedział się o tym, że jego dziecko dziedziczy po danej osobie. Z powyższego jasno wynika, że nie zawsze będzie to data śmierci spadkodawcy. Aktualizacja powołania dziecka do dziedziczenia często jest związana z odrzuceniem spadku przez rodzica dziecka a zatem w takim przypadku termin 6 miesięcy liczymy nie od dnia śmierci a od dnia odrzucenia spadku przez rodzica. Po drugie, wskazuje Pani, że toczy się jakaś sprawa i powiedziano Pani, że na czas sprawy ten okres się wydłuża. Jeżeli sprawa, o której Pani pisze, że się toczy to sprawa o wyrażenie zgody przez sąd opiekuńczy na złożenie w imieniu dziecka oświadczenia o odrzuceniu spadku i została ona wszczęta przed upływem 6 miesięcy od dnia dowiedzenia się o powołaniu do spadku wówczas informacja przekazana przez pracowników sądu jest trafna i termin do złożenia oświadczenia uległ zawieszeniu od dnia złożenia wniosku do czasu prawomocnego zakończenia sprawy.

Gdyby notariusz tworzył probly, to powiedz aby zapoznał się z uchwałą Sądu Najwyższego z 2 maja 2018 r., sygn. akt III CZP 102/17. To piwinno zakończyć dyskusję

Ja jednak dopytam...

Masz zgodę sądu rodzinnego na odrzucenie spadku w imieniu małoletniego?
Jeśli nie, to kiedy złożyłaś wniosek o wyrażenie takiej zgody?
Jeśli tak, to kiedy taką zgodę uzyskałaś?

Powrót