Przywrócenie terminu - WSA

• Autor wątku Autor wątku marek.sz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek.sz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Mam pytanie czy w postępowaniu przed WSA prawo przewiduje mozliwośc wystąpienia o przywrócenie terminu.

Orzeczenie Samorządoweg Kolegium Odwoławczego. Możliwość odwołania się do WSA w terminie 30 dni. Osoba która mogła tego dokonać była niedostępna w tym terminie z przyczyny siły wyższej. Czy jest mozliwość wystąpienia do Sądu o przywrócenie terminu?

Art. 85 i nast. ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi. Co to za przyczyna?

W jakiej konkretnie sprawie prowadzone było postępowanie administracyjne? Prywatnej, stowarzyszenia? Okoliczność, która została przedstawiona nie musi być uwzględniona przez sąd.

Postępowanie było prowadzone w sprawie Stowarzyszenia. Zaskarżona do SKO decyzja marszałka dotycząca zwrotu dotacji. Najpierw SKO uchyliło decyzję marszałka z powodu naruszeń KPA przez urząd marszałkowski i skierowało sprawę do ponownego rozpatrzenia po usunięciu naruszeń KPA. Nie rozpatrywało merytorycznych spraw. Marszałek ponownie po usunięciu błedów wydał decyzję zwrotu dotacji gdzie my ponownie odwołaliśmy się do SKO.

SKO podtrzymało decyzję marszałka.

Ja jestem prezesem Stowarzyszenia. Ja prowadziłem całą sprawę (miałem wszystkie dokumenty, prowadziłem całóść merytorycznie). Nikt inny nie znał (nie pamiętał) terminów i nie miał dostępu do dokumentacji. Ja byłem nieobecny z powodu który przedstawiłem (przy okazji w tej sprawie jutro skierowane zostaje przez kompetentnego prawnika - były sedzia karnista - sprawa do Sądu Rejonowego).

Jaki może być powód nieuwzględnienia wniosku o przywrócenie terminu. Poczytałem Artykuły, które podałeś. Prośba o przywrócenie terminu wraz z odwołaniem od decyzji SKO złożona zostanie w WSA w poniedziałek po świętach, czyli w terminie o którym mowa (7 dni od ustania przyczyny).

marek.sz napisał:
Jaki może być powód nieuwzględnienia wniosku o przywrócenie terminu. Poczytałem Artykuły, które podałeś.
Przede wszystkim chodzi o zawinione powody. Jeśli była możliwość przekazania tej sprawy, to pobyt w areszcie śledczym nie przekona Sądu. No, ale to już zależy od uzasadnienia, okoliczności faktycznych, stanu sprawy.

marek.sz napisał:
Prośba o przywrócenie terminu wraz z odwołaniem od decyzji SKO złożona zostanie w WSA w poniedziałek po świętach, czyli w terminie o którym mowa (7 dni od ustania przyczyny).
Abstrahując od Twojej legitymacji i podstaw materialnych, wniosek o przywrócenie terminu wraz ze skargą winien być złożony do wsa za pośrednictwem sko a nie bezpośrednio do wsa.
--
dementii

Powrót