przyznałem sie dowiny za jazde po alkoholu ale.....

• Autor wątku Autor wątku nieodpowiedzialny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nieodpowiedzialny

dzień dobry. zatrzymałamnie plicja po alkoholu miałem 0,85promila. przyznałem sie do winy i dobrowolnie poddalem kaze. sporzadzono na policji protokuł. jestem zołnierzem zawodowym, w protokole powiedzialem ze pracuje w firmie prywatnej i zarabiam około3 tys zł czy prokurator lub sad sprawdza gdzie pracuje czy beda sie opierali na tym co zeznalem aby wymierzyc mi grzywne. jesli mnie sprawdza to w jaki sposób i co mam wtedy zrobic boje sie ze wyrzuca mnie z wojska a mam rodzine na utrzymaniu. w wojsku nie potrzebuje prawa jazdy ale nie moge byc karany.

nieodpowiedzialny napisał:
nie moge byc karany.
No to niestety ale juz bedziesz karany za jazde w stanie nietrzezwosci tj. art 178a § 1 kk. Dodatkowo przeczytaj art 21 kpk:
Przepis prawny:
Art. 21. § 1. O ukończeniu postępowania toczącego się z urzędu przeciw osobom zatrudnionym w instytucjach państwowych, samorządowych i społecznych, uczniom i słuchaczom szkół oraz żołnierzom należy bezzwłocznie zawiadomić przełożonych tych osób.

Jeszcze ew:
Przepis prawny:
Art. 180 W razie orzeczenia zakazu zajmowania określonego stanowiska lub wykonywania określonego zawodu, sąd przesyła odpis wyroku właściwemu organowi administracji rządowej lub samorządu terytorialnego oraz pracodawcy albo instytucji, w której skazany zajmuje objęte zakazem stanowisko lub wykonuje objęty zakazem zawód. Jeżeli skazany zajmuje stanowisko kierownicze lub inne odpowiedzialne stanowisko, sąd przesyła odpis wyroku również właściwej jednostce nadrzędnej.

Ostatnia edycja:
ale jak to sprawdza. ja podalem ze pracuje w firmie prywatnej. u nas w wojsku wiem ze sa takie przypadki i służa dalej. skad sad ma wiedziec gdzie pracuje

Sąd nie wie gdzie pracujesz i raczej tego nie będzie sprawdzał. Jak jakiś życzliwy cię "podkabluje", że masz wyrok to zaczną drążyć i wylecisz. Ale lepiej później niż od razu.

jestes tego pewnien a prokurator nie sprawdzi moich zarobków aby wymierzyc mi grzywne? troche mnie podtrzymales na duchu bo jestem zalamany tym co zrobilem i co sie tało:(

ale jak to sprawdza. ja podalem ze pracuje w firmie prywatnej. u nas w wojsku wiem ze sa takie przypadki i służa dalej. skad sad ma wiedziec gdzie pracuje

Może pracują bo popełnili tyko wykroczenia, jazda po użyciu alkoholu, ty popełniłeś niestety przestępstwo i po skazaniu i uprawomocnieniu się wyroku będziesz osobą karaną, co więcej nie będziesz mógł pracować w wojsku i musisz powiadomić przełożonego inaczej zatajasz prawdę narażając się na dodatkową odpowiedzialność.

ale skąd mogą sie dowiedziec prokurator lub sedzie gdzie pracuje jak podalem ze w prywatnej firmie

ale skąd mogą sie dowiedziec prokurator lub sedzie gdzie pracuje jak podalem ze w prywatnej firmie

Sąd, prokurator mało prawdopodobne, ale przełożony już bardzo możliwe. Nie robią wam ankiet bezpieczeństwa?? Jak jesteście na jakimś tajnym obiekcie wojskowym to zapewne was sprawdzają....

Sąd Ostateczny napisał:
Może pracują bo popełnili tyko wykroczenia, jazda po użyciu alkoholu, ty popełniłeś niestety przestępstwo i po skazaniu i uprawomocnieniu się wyroku będziesz osobą karaną, co więcej nie będziesz mógł pracować w wojsku i musisz powiadomić przełożonego inaczej zatajasz prawdę narażając się na dodatkową odpowiedzialność.

Do zgłoszenia przełożonemu nikt go nie zmusi. Sam zdecyduje czy się przyznać i automatycznie zostać zwolniony, czy zaryzykować i zataić to przed przełożonymi i pracować dalej.

A tak poza tym, to w wojsku nie wymagają zaświadczenia o niekaralności co jakiś czas ? np. co rok lub dwa lata ?

nie nie robia. mam nadzieje ze bede mogłnadal pracowac, w wojsku nie jestem kierowca wiec nie potrzebuje prawa jazdy ale nie moge byc przestępca. dzieki kapitan_bomba za rade zalezy mi na pracy. mam nadzieje ze nie wyjdzie to na jaw

Powrót