Przyznanie Job Seekers Allowence

• Autor wątku Autor wątku Basia28Birmingham
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Basia28Birmingham

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Job Center przyznalo mi Job Seekers Allowence nie sprawdzajac czy kwalifikuje sie do jego pobierania. Po pól roku zlozylam nastepny wniosek o ten zasilek. Wtedy dostalam negatywna decyzje, gdyz nie jestem rezydentem UK i nie mam prawa pobierac tego zasilku od daty w której poprzednio zostal mi przyznany na pol roku. Czy w takim razie bede musiala zwrócic te pieniadze, które mi wczesniej zostaly przyznane z Job Centre i z Housing Benefit? Z tego co wiem to prawo nie dziala wstecz i raczej nie mozna cofnac decyzji która byla wczesniej wydana, jednak mam watpliwosci czy tak jest w tym przypadku.

w uk sa dwa rodzaje bezrobotnego- ten pierwszy tzw contribution jsa - ten co domyslam sie otrzymywalas przez 6 mcy nie jest przedmiotem rpawa do rezydencji. Oplacilas wystarczajaca ilosc skladek i to na tyle. Po 6 mcach staralas sie o tzw income based jsa i ten to jest bardzo wrazliwy na prawo do rezydencji. Wg mnie powinnas sie teraz zastanowic nad odwolaniem od ostatniem decyzji gdyz odmowy szczegolnie w oparciu o prawo do rezydencij nie zawsze sa prawidlowe. MAsz na odwolanie 1 miesiac od daty decyzji.

Nie rozumiem tylko tego, ze w decyzji tej stwierdzono ze ten zasilek nie nalezal mi sie od pierwszego dnia od kiedy zaczelam go pobierac, a nie od daty od której ponownie wypelnilam aplikacje o Job Seekers Allowence i wyslalam do Job Centre. Czy w razie negatywnej odpowiedzi po apelacji i odwolaniu sie do Trybunalu bede miala obowiazek zwrocic te pieniadze?

Powrót