Przyznanie renty i zablokowanie wyplaty wyrownania.

• Autor wątku Autor wątku gina501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gina501

Użytkownik
Odpowiedzi
218
Kochani Forumowicze-pomozcie !!! Jestem za ciemna by to zrozumiec. Mieszkam od lat w niemczech.Od ubieglego roku czekam za przyznaniem mi polskiej renty z tytulu niezdolnosci do pracy.I otrzymalam ja w koncu.Przyznano mi rente.Polska przyznala mi rente za lata przepracowane w Polsce.Pieniedzy jeszcze nie otrzymalam,bo dopiero 18.06.wystawiono i ukonczono decyzje rentowa.W niemczech o rente -za lata przepracowane w niemczech -dopiero zlozylam tu antrag.Dzisiaj dzwonili do mnie z Polski tu do niemiec z polskiej instytucji rentowej i powiedzieli mi,ze wyplata wyrownania,tj od 01.06.2014- do 31.05.2015 zostala mi zablokowana ,na poczet roszczen niemieckich instytucji. Zupelnie nie rozumiem co to znaczy! Gdy usilnie prosilam o wytlumaczenie,pani powiedziala mi,zeniemiecka Agentura für Arbeit ,za posrednictwem Rentenversicherung,zrobila takie roszczenie i oni musieli wyrownanie zablokowac.Renta bedzie mi normalnie wyplacana ale wyrownanie musieli zablokowac.O co tu chodzi!? Ja od 23.01.2014 nie mam nic wspolnego z Arbeitsamtem i nic od nich nie otrzymywalam! A wczesniej zadnego nie otrzymalam od nich pisma ,ze cokolwiek bylabym im winna !? Nie mam zadnych zadluzen w zadnej instytucji niemieckiej! o co tu chodzi?Wczesniej,lata wczesniej ,jak kazdy ,gdy pracowalam dostawalam wyplate tu za prace,a gdy tracilam prace-przyznawano mi arbeitslosegeld,jesli sie mi nalezal.Nie jestem nikomu nic winna,wiec dlaczego !!?? Prosze --pomozcie ! O co tu chodzi ?! Prosze !!

Pogodniak,nurek-gdzie jestescie ! zawsze umieliscie cos powiedziec.....:(

gina501
Skoro składałaś o rente w niemczech i oni ci zablokowali rente w Polsce tak oni robią.
Zgłoś się w Niemczech gdzie składałaś masz nr twoich akt na który musisz się powołać.
Najprawdopodobniej zablokowali ci z niemieckiego bezrobocia zajdz do nich i wyjaśnij sprawę . Starałaś się o Emeryture czy Rente chorobową ile miałaś lat przepracowanych w Niemczech i w Polsce ?????
Powodzenia

Nie,ja sie staralam o rente w Polsce ! Za lata przepracowane w Polsce !Do osob zamiszkalyh w niemczech jest w PL Opole.I w Polse mam przyznana polska rente za lata przepracowane tam.Powinnam otrzyma wyrownanie za rok czasu i to mi wlasnie zablokowali !

W niemczech o rente -za lata przepracowane w niemczech -dopiero zlozylam tu antrag.Dzisiaj dzwonili do mnie z Polski tu do niemiec z polskiej instytucji rentowej i powiedzieli mi,ze wyplata wyrownania,tj od 01.06.2014- do 31.05.2015 zostala mi zablokowana ,na poczet roszczen niemieckich instytucji. Zupelnie nie rozumiem co to znaczy! Gdy usilnie prosilam o wytlumaczenie,pani powiedziala mi,zeniemiecka Agentura für Arbeit ,za posrednictwem Rentenversicherung,zrobila takie roszczenie i oni musieli wyrownanie zablokowac
Jeżeli w Niemczech byłaś wcześniej na socjalu i w tym czasie przyznano ci w Polsce Rente
To socjal ci nie przysługiwał w całości i dlatego to wstrzymano.
Ile ci przyznano w Polsce na 1 mioesiąc ????
Odpowiadaj na pytanie ze zrozumieniem ??

23-go stycznia 2014 skonczylam wszystko i cokolwiek z arbeitsamtem.Nie bylam na sozialu nigdy .20 maja 2014 zlozylam w Polsce poprzez Opole o polska rente.Orzeczenie otrzymalam okolo 20 maja 2014.Uprawomacnialo sie i 18.czerwca wydano juz decyzje rentowo. Ja jeszcze samej decyzji nie mam w reku ,bo poczta strajkuje tu.Na konto wplynelo mi 421 zlotych.Ile wynosi ona na decyzji-( brutto ) to nie wiem.Slyszalam tylko ze Polska odciaga 24 %. Cholerstwo ! Za 15 lat pracy w Polsce ! Babka w Opolu mi powiedziala ze gdy otrzymam do rak decyzje ,a z czyms sie nie bede zgadzac ,to moge odwolac sie do sadu.Czyli jak widzicie -od 23-go stycznia nie mialam znikad ,z zadnego urzedu tu,ani jednego centa. Wiec o co chodzi temu Arbeitsamtowi !? Socjalu nie mialam tu NIGDY !!!!

Wobec tego zadzwoń do Opola do ZUS dowiedz się kto ci zatrzymał pieniądze i na jakiej podstawie. Następnie zgłoś się do Arbeitsamtu jezeli to oni ci zablokowali niech ci dadzą na piśmie na jakiej to podstawie lub niech ci dadzą pismo że ci odblokowali (miałem to samo przez 1 rok) potem ZUS wypłacił wszystko.

Powrót