Przyznanie renty i zablokowanie wyplaty wyrownania.

• Autor wątku Autor wątku gina501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gina501

Użytkownik
Odpowiedzi
218
Kochani Forumowicze-pomozcie !!! Jestem za ciemna by to zrozumiec. Mieszkam od lat w niemczech.Od ubieglego roku czekam za przyznaniem mi polskiej renty z tytulu niezdolnosci do pracy.I otrzymalam ja w koncu.Przyznano mi rente.Polska przyznala mi rente za lata przepracowane w Polsce.Pieniedzy jeszcze nie otrzymalam,bo dopiero 18.06.wystawiono i ukonczono decyzje rentowa.W niemczech o rente -za lata przepracowane w niemczech -dopiero zlozylam tu antrag.Dzisiaj dzwonili do mnie z Polski tu do niemiec z polskiej instytucji rentowej i powiedzieli mi,ze wyplata wyrownania,tj od 01.06.2014- do 31.05.2015 zostala mi zablokowana ,na poczet roszczen niemieckich instytucji. Zupelnie nie rozumiem co to znaczy! Gdy usilnie prosilam o wytlumaczenie,pani powiedziala mi,zeniemiecka Agentura für Arbeit ,za posrednictwem Rentenversicherung,zrobila takie roszczenie i oni musieli wyrownanie zablokowac.Renta bedzie mi normalnie wyplacana ale wyrownanie musieli zablokowac.O co tu chodzi!? Ja od 23.01.2014 nie mam nic wspolnego z Arbeitsamtem i nic od nich nie otrzymywalam! A wczesniej zadnego nie otrzymalam od nich pisma ,ze cokolwiek bylabym im winna !? Nie mam zadnych zadluzen w zadnej instytucji niemieckiej! o co tu chodzi?Wczesniej,lata wczesniej ,jak kazdy ,gdy pracowalam dostawalam wyplate tu za prace,a gdy tracilam prace-przyznawano mi arbeitslosegeld,jesli sie mi nalezal.Nie jestem nikomu nic winna,wiec dlaczego !!?? Prosze --pomozcie ! O co tu chodzi ?! Prosze !!

Przepraszam ,znowu zamiescilam post dwa razy ,a nie umiem tego zbednego razu usunac. Prosze nie karac mnie za to.

Ostatnia edycja:
Powrót