G
gina501
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 218
Kochani Forumowicze-pomozcie !!! Jestem za ciemna by to zrozumiec. Mieszkam od lat w niemczech.Od ubieglego roku czekam za przyznaniem mi polskiej renty z tytulu niezdolnosci do pracy.I otrzymalam ja w koncu.Przyznano mi rente.Polska przyznala mi rente za lata przepracowane w Polsce.Pieniedzy jeszcze nie otrzymalam,bo dopiero 18.06.wystawiono i ukonczono decyzje rentowa.W niemczech o rente -za lata przepracowane w niemczech -dopiero zlozylam tu antrag.Dzisiaj dzwonili do mnie z Polski tu do niemiec z polskiej instytucji rentowej i powiedzieli mi,ze wyplata wyrownania,tj od 01.06.2014- do 31.05.2015 zostala mi zablokowana ,na poczet roszczen niemieckich instytucji. Zupelnie nie rozumiem co to znaczy! Gdy usilnie prosilam o wytlumaczenie,pani powiedziala mi,zeniemiecka Agentura für Arbeit ,za posrednictwem Rentenversicherung,zrobila takie roszczenie i oni musieli wyrownanie zablokowac.Renta bedzie mi normalnie wyplacana ale wyrownanie musieli zablokowac.O co tu chodzi!? Ja od 23.01.2014 nie mam nic wspolnego z Arbeitsamtem i nic od nich nie otrzymywalam! A wczesniej zadnego nie otrzymalam od nich pisma ,ze cokolwiek bylabym im winna !? Nie mam zadnych zadluzen w zadnej instytucji niemieckiej! o co tu chodzi?Wczesniej,lata wczesniej ,jak kazdy ,gdy pracowalam dostawalam wyplate tu za prace,a gdy tracilam prace-przyznawano mi arbeitslosegeld,jesli sie mi nalezal.Nie jestem nikomu nic winna,wiec dlaczego !!?? Prosze --pomozcie ! O co tu chodzi ?! Prosze !!
Przepraszam ,znowu zamiescilam post dwa razy ,a nie umiem tego zbednego razu usunac. Prosze nie karac mnie za to.
Przepraszam ,znowu zamiescilam post dwa razy ,a nie umiem tego zbednego razu usunac. Prosze nie karac mnie za to.
Ostatnia edycja: