Przyznanie renty III Grupy i jej wyrownanie w PL

• Autor wątku Autor wątku gina501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gina501

Użytkownik
Odpowiedzi
218
Drodzy forumowicze.Chcialabym sie czegos dowiedziec.Mieszkam w niemczech.Juz 15 lat.W Polsce mam przepracowane 15 lat swojego zycia.Mloda juz nie jestem ale jeszcze 65 lat nie mam.Powiedziano mi ze za lata przepracowane w Polsce otrzymam rente z Polski,za lata przepracowane w Niemczech -dostane z niemiec.Wpierw wnioslam w Polsce o rente z tytulu niezdolnosci do pracy.Niedawno otrzymalam orzeczenie lekarza orzecznika :jestem trwale czesciowo niezdolna do pracy.Slyszalam ze jesli Polska przyzna mi rente ,niemcy beda musieli przyznac mi rowniez,bo nie moga byc dwie rozne decyzje lekarskie ani dwa rozne orzeczenia dotyczace tejsamej osoby.Czy to prawda.ze to orzeczenie ,moge przetlumaczyc i zaniesc do Rentnenversicherung i tam otrzymam na tej podstawie rente za lata przepracowane w niemczech? Czy musze jeszcze doniesc decyzje rentowa ( te otrzymam pod koniec lipca),bo orzeczenie dostalam pare dni temu.Jak to z tym jest ? bede wdzieczna za kazda wskazowke.Dziekuje.Grazyna.

Renta jest wyplacana tylko przez jeden organ rentowy, aczkolwiek może się skladac z roznych części. Proszę się zgosic do DRV, tam udziela kompetentnej informacji.

Renta wcale nie musi byc wyplacana "przez jeden organ rentowy".

Polskie orzeczenie o niezdolnosci do pracy nie absolutnie wiazace dla niemieckich organow, kazde panstwo reguluje te kwestie w oparciu o wlasne kryteria.

Trwala czesciowa niezdolnosc do pracy to w rozumieniu przepisow niemieckich, niezdolnosc do wykonywania jakiejkolwiek pracy zarobkowej w wymiarze powyzej 3 godzin ale mniej niz 6 godzin dziennie. I tu niemieckie organy orzekajace sa wybitnie restrykcyjne

Tu jest dzial niemiecki, pytaj sie na jakims dziale polskim, bo tu raczej nikt nie bedzie tego wiedzial, kiedy polski ZUS wyplaca i ile

Tak,ale mnie chodzi o polakow zyjacych i mieszkajacych w niemczech i majacych rente polska z Polski ! Pogodniak,Pan zawsze duzo wiedzial !....

gina501 napisał:
otrzymalam orzeczenie lekarza orzecznika
Lekarz orzecznik nie przyznaje renty, tylko stwierdza zdolność lub niezdolność wykonywania pracy.
Musi Pani czekać na decyzję ZUS.

To wiem,za 30 dni mam otrzymac decyzje rentowa.

W niemczech mam przepracowane ustawowe 5 lat i kilka m-cy; gdybym tego nie miala ,nie mialabym szans na staranie sie o rente chorobowa z Polski.Moj rocznik emeryture otrzyma w Polsce dopiero gdy skonczy 62 lata.Cale zycie pracowalam jako pielegniarka ciezko pracujac; obecnie moj stan zdrowia naprawde nie daje mi szansy bym mogla dalej w zawodzie pracowac,dlatego w ub.roku 1-go czerwca zlozylam w Polsce papiery o rente chorobowa.Wczesniejsze lata pracowalam w niemczech na tzw Gewerbe,ktora do niczego sie nie wliczala.Dopiero po uznaniu dyplomu moglam pracowac w panstwowych instytucjach.Swoj dyplom pielegniarski zdalam w 1980 roku i mam w Polsce przepracowane lata pracy.

gina501
Slyszalam,ze jesli przepracuje tu w Niemczech 5 lat pracy,bede miec prawo po tym okresie ,do 300 euro emerytury.
Taki jest urok pracy za granica gdy się pracuje to są jakieś pieniądze a gdy przejdziesz na emeryturę to za 10 lat pracy otrzymasz z Niemiec 200e raz na kwartał od tego ZUS zabiera 9% na Fundusz zdrowia w Polsce Pobierając rente lub emeryture zgłaszasz w ZUS
dochód z Niemiec nie możesz mieć 2 ubezpieczeń.
Powodzenia

Ja sie staralam o rente chorobowa z Polski za lata tam przepracowane ,poprzez miasto w Polsce ktore jest zuständig do tych spraw ,dla Polakow mieszkajacych w niemczech.Ja nie mam zadnego ubezpieczenia ani swiadczenia w Polsce,ja jestem od wszystkiego ubezpieczona tylko w niemczech.Wiec nie mam 2 ubezpieczen.Tu w niemczech placilam i place jeszc ze sobie rowniez na prywatna rente ( oprocz ten panstwowej).Ciesze sie ,ze ktos mi odpowiada.

gina501 napisał:
za 30 dni mam otrzymac decyzje
Wobec tego trzeba poczekać na decyzję ZUS.

Ewentualne wyrównanie - za 3 miesiące.

Powrót