Psujący się apararat telefoniczny (ukryta wada?)

• Autor wątku Autor wątku Filip Kenig
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Filip Kenig

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry.
Piszę do Państwa wszystkich wiadomość, z prośbą o poradę.

Mianowicie moja luba zakupiła przed rokiem telefon w jednej z sieci telekomunikacyjnych.
Telefon na gwarancji, komplet dokumentów jest, wszystko było w jak najlepszym porządku.
Lecz telefon zaczął się bardzo często psuć.
Teraz będzie trafiał do serwisu piąty raz(!)

I teraz przechodzę do meritum.
Ustawa która weszła w życie:

Kupujesz przez internet? Będzie zmiana prawa. Masz 14 dni na zwrot towaru! - Gazetawroclawska.pl
( artykuł tyczy się głównie zakupów w sieci, ale telefon został zakupiony w punkcie naziemnym, w 'normalny sposób ' )

nie obejmuje nas, bo jak wiadomo - prawo nie działa wstecz.

I pytanie / prośba do Państwa na jaki paragraf / artykuł / ustawę (?) mogę się powołać, by ów operator, dał mi nowy - wreszcie nie psujący się apararat telefoniczny.

Mam poważne podstawy, by sądzić, że ten telefon ma ukrytą wadę.
Nie jedną. O której nikt mi w salonie nie chce powiedzieć, a serwisanci po omacku błądzą, wgrywając tylko nowego softa, czyli odświeżając interfejs telefonu.
A nie tu leży problem.

Słyszałem, ale nie wiem ile w tym prawdy, że jeśli telefon/przedmiot odmówi posłuszeństwa przynajmniej 3 razy w ciągu roku, można ubiegać się o nowy.
Czy to jest prawda?

Co napisać w oficjalnym liście do operatora? Paragraf, ustawa, ustęp ?

Dziękuję Państwu bardzo za wszelkie porady

Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz.U. Nr 141, poz. 1176)

Artykuł 8. ust. 4.
Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

Ale ustęp ten mówi tylko obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy.
Jedno i drugie nie wchodzi w grę.
( Serwis jest wykonywany bezpłatnie, a odstąpić od umowy z operatorem nie ma sensu - bo ma po prostu dobrą ofertę ).

Tutaj chodzi o to, by otrzymać nowy, wolny od wad towar - telefon komórkowy

Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz.U. Nr 141, poz. 1176)

Artykuł 8. ust. 1
Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.

Podziękował!

Właśnie znalazłem na stronie dziennika ustaw tę rzecz.

Proszę mi tylko powiedzieć, co w razie odmowy?
Bo wiecie wszyscy Państwo, ze operatorzy, duże firmy mają czas, pieniądze i czasem niekrytą satysfakcję, z takich wojenek czy podchodów.
Co jeśli odmówią?

Przepis prawny:
Art. 8. 1.

Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.
Przepis prawny:
Art. 8. 4.

Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

Powrót