Psychiczne i fizyczne znęcanie się po latach...

• Autor wątku Autor wątku jaoskar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaoskar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Chciałem prosić o radę.Mam 38 lat.W dzieciństwie ojciec znęcał się nade mną fizycznie i psychicznie kilkanaście lat.To odcisnęło piętno na moim całym życiu.W wieku 26 lat podjąłem psychoterapię by wychodzić z cierpienia i bólu które mi towarzyszyło nieustannie.Po ok. 8 latach część moich krzywd udało mi się zrozumieć, a to jednocześnie złagodziło moje rany.Niestety wieloletnie katowanie dokonało we mnie trwałych zmian psychicznych i fizycznych.
Ostatnio zastanawia mnie sprawa - jak ma się Prawo Karne do takich czynów, których doznając w dzieciństwie nie sposób powstrzymać.Ofiara zaczyna rozumieć swoje krzywdy dopiero po latach. Czy teraz mam szansę wyrównać w jakikolwiek sposób doznane krzywdy? Czy mój ojciec może zostać oskarżony?Czy też jego czyny są dziś po za prawem?...

Ostatnia edycja:
Na czym polegało znęcanie i w jakich latach miało miejsce?

Znęcanie polegało min. na biciu pasem od spodni od czego miałem na ciele ślady, pręgi, na wyzywaniu, straszeniu, wyśmiewaniu, poniżaniu.
Trudno to opisać w kilku zdaniach, potrzebny jest do tego szerszy kontekst by mieć jaśniejszy wgląd na to co się działo, co ze mną robił. Proszę zajrzeć na stronę na której kiedyś opisałem niektóre zdarzenia.
Przemoc miała miejsce w latach siedemdziesiątych.

1) a jak chciałbyś udowodnić czyn znęcania po blisko 40 latach...?

2) poczytaj art. 101 KK

Abstrahując od udowodnienia, jak wspomniał Markiz zapewne doszło do przedawnienia. Na chwilę obecną ( to się w czasie zmieniało ) przedawnienie przest. znęcania to 10 lat, 15 gdy przyjąć że było to znęcanie ze szczególnym okrucieństwem.

Rozumiem...
Nie wiem jak chciałbym to udowodnić...Nie wiem nawet jakie mam możliwości?...Czy istnieje szansa wywalczenia jakiegoś zadośćuczynienia? Wiem że śledztwa w różnych sprawach są wznawiane po wielu latach...Mam jakieś szanse czy raczej...nic nie robić?

moim zdaniem szanse są w granicy 0 (zera), tym bardziej że czyn już dawno się przedawnił...

Powrót