Publiczna nagana oraz świadectwo bez paska za zachowanie/3-ó

• Autor wątku Autor wątku Simed
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Simed

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Mam dwa pytanka!:) Czy Dyrektor szkoły może publicznie(na forum klasy) powiedzieć kto i za co otrzymał nagane? Chodzi mi o takie coś. Uczeń A rzucił petardą i Dyrektor się o tym dowiedział i wręczył nagane, a po kilku dniach przeczytał ją przy klasie. Czy to jest zgodne z prawem? Może dyrektor robić takie coś publicznie?
Drugie pytanie:) Czy jeśli uczniowi wychodzi średnia 4,8 to czy może on nie otrzymać świadectwa poprzez to że ma z np. Historii ocene dostateczną(tróje-3) lub ma zachowanie poprawne(w skali zachowania 3).
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam:)

Dzięki za odpowiedź na pierwsze;D a do drugiego mam jeszcze jedno pytanie. Co zrobić jeśli szkoła nie chce wydać świadectwa z paskiem z powodu iż ktoś ma ocene dostateczną z jakiegoś przedmiotu(tróje)

A co na temat swiadectw z czerwonym paskiem mówi regulamin? jakie muszą by spełnione wszystkie warunki aby takowe świadectwo uzyskac...?

21. Uczeń, który na koniec roku szkolnego uzyskał średnią ocen ze
wszystkich obowiązkowych zajęć edukacyjnych (za wyjątkiem
religii) co najmniej 4,75 oraz co najmniej bardzo dobrą ocenę
zachowania otrzymuje świadectwo z wyróżnieniem.

w WSO tylko to znalazłem o świadectwie:D

No tutaj raczej ocena z zachowanie ma wpływ na brak świadectwa z paskiem a nie trójka z jakiegoś przedmiotu.

To kolega ma pecha. Nie dostał z paskiem bo ma tróje. Troche bezsens, ale on sie boi zgłosić to do odpowiednich organów:D

A i druga sprawa znalazłem w Statucie Gimnazjum: "Nauka w gimnazjum trwa 3 lata i kończy się egzaminem." Jeśli takie coś jest w statucie to oznacza to że po końcowym egzaminie do szkoły chodzić nie trzeba ^^?

Jeśli tróje z przedmiotu, a średnia odpowiednia i ocena z zachowania również to radzę najpierw spróbować u dyrekcji placówki z wyjaśnieniami.

Po egzaminie jest liceum. Nauka do conajmniej 18stego roku życia.

No ale nie zrozumiałeś mnie- ja się zle wyraziłem.
Tam pisze że po napisaniu test konczy się gimnazjum(czyli 2 miesiace chodzić nie trzeba^^?)

Ale rok szkolny kończy się w czerwcu. Jeśli szkoła postanowi o wcześniejszym zakończeniu zajęć to wtedy nie trzeba chodzić, ale to wszystko zalezy od programu nauczania, bo nim są związany.

Za moich czasów aby dostac pasek nie mozna bylo miec zadnej oceny ponizej 4, no i zachowanie nie gorsze niz bardzo dobre.
To nie bylo tak dawno: 1987-1995 (o ile dobrze licze)

Wszystkiego sie dowiesz, jeśli uważnie przeczytasz statut szkoły i WSO, które jest jego zasadniczym elementem.

Powrót