Publiczne ujawnienie długu.

• Autor wątku Autor wątku KubaPolska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KubaPolska

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Dzień dobry,

Czy firma może publicznie poprzez media społecznościowe informować o zadłużeniu, jego wysokości i kogo dotyczy sprawa np. Poprzez napisanie postu, negatywnego komentarza na profilach dłużnika?

Czy jest na to odpowiedni paragraf i jest to zgodne z prawem?

Nie ma wyroku sądu, a jedynie korespondencja mailowa między stronami.

Pozdrawiam

Jeśli np. piszą że osoba ta nie spłaca i jest niegodna zaufania mogło dojść do przestępstwa z art. 212 § 2 kodeksu karnego, ściganego z oskarżenia prywatnego. Jednak bez dokładnej informacji co tam jest napisane nie da się odpowiedzieć czy mogło dojść do przestępstwa czy nie.

Naruszenie dóbr osobistych to inna kwestia ale tu niech ktoś inny podpowie.

Dziękuję. Treści są następujące:

„Panie XXxX !

Zadeklarował Pan, po niewywiązaniu się z umowy, że zwróci mojej firmie wpłacone pieniądze. Do dnia dzisiejszego na moim koncie nie pojawiła się kwota XX Xxx złotych.
Blokowanie mnie na portalach społecznościowych nic Panu nie da. Pragnę zauważyć, iż będę pisał w każdym miejscu, w którym się Pan udziela o całej sytuacji. Do momentu kiedy zobaczę całą kwotę na swoim koncie nie mam zamiaru zaprzestać swoich działań.

Gratuluję takiej polityki Panie DYZ ! „

Wcześniej osoba była informowana w jakiej formie będzie dokonane rozliczenie, jednak ta osoba próbuje wywrzeć presję bez względu na ustalenia.

Takich i podobnych wiadomości jest więcej. W mailach ta osoba straszy iż w każdym miejscu gdzie dłużnik mając dobra reputacje ja podważy pisząc takie posty.

Czy ktoś może coś odpisać?

Nie jest to legalne, ale na razie - straszy. Jak rozumiem dłużnik prowadzi jakąś działalność gospodarczą?

Tak dotyczy to sprawy firmowej, a osoba wypisuje głównie na dyrektora spółki.

Spowodowano jakieś straty? Niewątpliwie jest to naruszenie art. 43 w zw. z art. 23 i 24 KC, pozew moim zdaniem zasadny, orzecznictwo do poczytania: wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 25 kwietnia 2014 r., I ACa 30/14, wyrok Sądu Apelacyjnego w Krakowie z dnia 21 maja 2010 r., I ACa 430/10, ogólnie ad rem jeszcze wyrok Sądu Najwyższego z dnia 13 stycznia 2012 r., I CSK 790/10.

Tylko jedna sprawa to wygrać sprawę w sądzie, a druga sprawa to - czego żądać? Jakieś straty? Niepodpisany kontrakt na przykład?

No i najważniejsze - warunki zaakceptowane przez wierzyciela? Bo piszesz, że "ignoruje ustalenia" - te ustalenia, to są na piśmie?

RE: ujawnienie długu przez komornika

czy komornik ma prawo w piśmie do pracodawcy dłużnika dot.egzekucji komor.(zajęcia wynagrodzenia)informować jaka jest kwota zadłużenia?

Ma nawet obowiązek. Przecież pracodawca musi wiedzieć, ile przekazać pieniędzy.

Powrót