Publiczny profil a ochrona wizerunku

• Autor wątku Autor wątku Serkownik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Serkownik

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Dzien dobry forumowicze

Korzystam z aplikacji ***.ly, gdzie sa profile publiczne(dostępne dla wszystkich) oraz profile prywatne (dostępne tylko dla znajomych).

Aplikacja umozliwia z profili publicznych pobieranie nagran/filmow osobom postronnym i mozliwosc udostępniania ich na email lub fb lub pobranie linku i wrzucenie do neta itp.

Czy ja jako osoba postronna mogę legalnie pobrac czyjeś nagranie z tej aplikacji(profil publiczny) bez jej zgody i wrzucic np. na Youtube ?
Czy jednak jest to zabronione i łamie art. 81 ustawy o prawie autorskim, gdyz zgoda tej osoby jest wymagana.

Proszę o odpowiedz czy łamie ten artykuł i musze mieć zgode na udostępnianie, czy z racji ze aplikacja pozwala publicznie pobierac i publikowac nagrania to osoby postronne mogą je pobierac i publikowac dalej(bez ponizania) w Internecie.

Pozdrawiam

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Informacje dotyczące korzystania z udostępnionych utworów jak i dalszego rozpowszechniania wizerunku powinna zawierać owa informacja. Co do zasady brak takiej informacji powoduje konieczność uzyskania odpowiedniej zgody.

Czyli rozumiem, ze sam fakt ze aplikacja pozwala mi pobierac czyjes nagrania(publikacje) nie upowaznia mnie do dalszego ich rozpowszechniania ?

Jesli osoba na swoim profilu nie napisala czegos typu "mozna pobierac" itd to musze sie jej zapytac o zgode, tak ?
Ale sama aplikacja pozwala od osob publicznych pobieranie takich nagran i wydaje mi sie ze publikujac cos publicznie osoby jednoczesnie wyrazaja zgode na rozpowszechnianie swojego wizerunku.

Prosze o łapotologiczne wytłumaczenie kazdego przypadku :)

Serkownik napisał:
Czyli rozumiem, ze sam fakt ze aplikacja pozwala mi pobierac czyjes nagrania(publikacje) nie upowaznia mnie do dalszego ich rozpowszechniania ?...
Dwie sprzeczne informacje, "pozwala" rozumiem jako informację zawartą w regulaminie czy też licencji aplikacji wskazującą użytkownikowi, że umieszczając tam swój utwór wyraża zgodę na dalsze rozpowszechnianie, podobnie jak w znanym portalu społecznościowym.
Serkownik napisał:
... wydaje mi sie ze publikujac cos publicznie osoby jednoczesnie wyrazaja zgode na rozpowszechnianie swojego wizerunku. ...
Źle Ci się wydaje, zgoda na rozpowszechnianie wizerunku nie może być dorozumiana.

Aplikacja daje funkjonalnosc dzieki ktorej obce osoby moga pobierac nagrania uzytkownikow. Analizowalem regulamin (jest w obcym jezyku)

Reasumujac.
Jesli umieszczajac w aplikacji swoje nagranie(publiczne) osoba jednoczesnie wyraza zgode na dalsze rozpowszechnianie?
Czy po mimo tego jest wymagana zgoda wlasciciela nagrania na dalsze rozpowszechnianie?

Serkownik napisał:
Aplikacja daje funkjonalnosc ...
Istnienie funkcjonalności to nie jest automatycznie wyrażenie zgody na dalsze rozpowszechnianie, musi być odpowiedni zapis w regulaminie.

LeszsekS napisał:
Istnienie funkcjonalności to nie jest automatycznie wyrażenie zgody na dalsze rozpowszechnianie, musi być odpowiedni zapis w regulaminie.

jak to odnaleźć jeśli regulamin jest w jerzyku obcym a człowiek takiego nie zna?
tylko specjalista ?

Serkownik napisał:
... tylko specjalista ?
:?:
W sieci pełno tłumaczy i translatorów.

Jak nie jesteś pewny to nie rozpowszechniaj, bo przez niewiedzę lub błędną interpretację możesz narazić się na przykre konsekwencje.

Powrót