Publikacja aplikacji inżynierskiej przed 6m-cami

• Autor wątku Autor wątku lagodny_jez
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lagodny_jez

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry.
Niedawno obroniłem się. W ramach pracy inżynierskiej poza tekstem musiałem stworzyć aplikację komputerową. Zależy mi głównie na opublikowaniu tej aplikacji przed upływem 6m-cy, kiedy to niby uczelnia ma pierszeństwo w publikacji.
Z tego co słyszałem w takim wypadku jest możliwość modyfikacji np. zmiany koloru tła aplikacji bądź też dodania nowej funkcjonalności i jest już jakby inna aplikacja i nie podlega tym regulacjom. Czy to prawda i można tak prawnie zrobić?

Ostatnia edycja:
Prawo pierwszeństwa publikacji dotyczy pracy dyplomowej a nie wykorzystywania zawartego w niej programu, zatem zdefiniuj dokładnie jaki jest Twój cel. Zawsze możesz zawrzeć porozumienie z Uczelnią na temat publikacji.

Dziękuje za odpowiedź :)

Moim celem jest udostępnienie kodu aplikacji, którą stworzyłem na potrzeby pracy inżynierskiej. Od razu też powiem, że w pracy inżynierskiej znalazły się fragmenty kodu oraz screeny z tejże aplikacji.

I nie wiem czy w przypadku nie zawarcia porozumienia z Uczelnią mogę opublikować ten kod aplikacji przed 6m?

lagodny_jez napisał:
... opublikować ten kod aplikacji przed 6m?
Chcesz publikować swój autorski kod? Może chodzi Ci o udzielanie licencji na korzystanie z programu?

LeszsekS napisał:
Chcesz publikować swój autorski kod? Może chodzi Ci o udzielanie licencji na korzystanie z programu?

Przyznam się bez bicia, że jestem kiepski jeżeli chodzi o prawo. Moją intencją jest publikacja kodu źródłowego na portalu typu ***. Na tym portalu mam własne konto na którym tworze sobie portfolio z dotychczas wykonanych projektów(aplikacji) głównie pod kątem pracodawców. I na moim koncie chciałbym umieścić kod aplikacji, który mogą przejrzeć wszyscy.

Jeżeli chodzi o licencje to dotychczas były to mało znaczące projekty, więc wpisywałem formułę, że program jest bezpłatny z wyłączeniem wykorzystywania do zasad komercyjnych.

moderacja

Prawo autorskie mówi tylko o pracy dyplomowej jako takiej, nie wspomina stworzonych jej ramach innych utworów, tutaj programu komputerowego.

Powrót