Publikacja fotografii w internecie.

• Autor wątku Autor wątku jensine37
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jensine37

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
chciałabym sie dowiedzieć, jak to jest, ponieważ totalnie się na tym nie znam.

Domyślam się, że bez zgody osoby fotografowanej nie mogę publikować zdjęć w internecie /a uściślając chodzi o moją galerię/. Ale jak jest z tzw. tłumem.?
I czy jeśli spytam się osobie, czy mogę ją sfotografować, a ona wyrazi na to zgodę, to czy mogę bez informowania jej o tym, opublikować zdjęcia w galerii.? Czy ona na to musi wyrazić osobną zgodę.?

Z góry dziękuję za wyjaśnienie tych wątpliwości. :)

Jeśli chodzi o tłum to zobacz art. 81 ust 2 pkt 2 prawa autorskiego i praw pokrewnych.

Samo wyrażenie zgody na fotografowanie nie oznacza wyrażenia zgody na rozpowszechnienia jej wizerunku.

Podepnę sie pod ten interesujacy temat jeśli można..

Zwracam sie do Was bo potrzebuje pomocy w bardzo bulwersujacej mnie sprawie.
Zapewne gro z Was udziela sie na dwoch ,trzech nieraz forach.Na forum netowym ,wybaczcie nazwy nie podam zostalo zlamane prawo.Administracja gazety postanowila ukryc dzialy fotoalbumow oraz pogadanek,aby uzytkownicy czuli sie bezpieczni ,zaczelysmy wklejac zdjecia,swoje,rodzin,dzieci,waznych wydarzen itd...po miesiacu administracja odkryla te dzialy.Zdjecia ujrzala cala Polska ,odkryli to bez wiedzy i zgody autorow.Znalazlam juz artykul w rozdziale 8 kodeksu karnego mowiacy o tym ze administrator internetowy(czyli tu osoba z redakcji zajmuja sie strona) nie moze udostepniac danych osobowych bez zgody internautow.Jak myslicie czy cos to da ze zglosze sprawe do redakcji?Administrowaniem tam zajmuje sie b.mloda dziewczyna ktora wprowadzila sobie wlasny kodeks tzn .nie ma go wcale.
Zastanawiam sie czy sa jakies prawne rozgraniczenia w tej sprawie ..

Jak ma Pani jakieś pytanie to proszę założyć osobny, bo ten raczej niewiele ma wspólnego z pierwotnym. Pewno jak się rozwinie wątek, to utworze z tego nowy temat...
Po drugie o co chodzi? Nie wiem o jaki rozdział 8 w KK Pani chodzi, napewno nie o polski.
Nie rozumiem stanu faktycznego, po co miała ukryć działy aby userzy czuli sie bezpiecznie? Admin odkryl cos na swoim serwerze bez zgody autorów? :what: :roll: No i co to ma wspólnego z udostępnianiem danych osobowych.
Jednym słowiem... jaśniej.

Chodzi dokladnie o to , ze tematy w ktorych użytkownicy wklejali wlasne zdjecia zostal ukryty za glosoanie i decyzja uzytkowników , po to aby osoby trzecie ,tzn niezarejestrowane , lub nie posiadajace konta nie mogły mieć do nich dostepu .

Wklejano fotki itp , sądząc że dział jest zamkniety , a wiec w miare bezpieczny o ile to możliwe w internecie .
Następnie odkryto , czyli udostepniono te dzialy bez zgody i wiedzy użytkownikow ( decyzja o ich zamknieciu była wlasnie przez nich podjeta wynikiem głosowania).
Nawet nas o tym nie poinformowano ...

zdjecia osobiste- to juz jest prawo cywilne i dobra osobiste (art 23 czy 24 kc), a co za tymidzie - proces cywilny bez gwarancji uznania naszych praw. Sad moze przyjac, ze umieszczajac takie rzeczy w internecie kazdy liczyl sie, ze moga one zostac przez innych przeczytane (kazdy moze sobie konto na takim forum zalozyc) pytanie brzmi ,czy administracja mogla otworzyc dzialy bez naszej zgody?

Trzeba by przeanalizować regulamin forum, tego działu oraz argumentacje samego admina. Pozatym jeśli było głosowanie to chyba głosy były podzielone, co też może mieć jakieś znaczenie. Do sądu to jednak za daleko posunięte działania jak dla mnie. Może Pani usunąć w każdej chwili te zdjęcia?

Powrót