Publikacja fotografii

• Autor wątku Autor wątku Qubass88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qubass88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć czy publikacja fotografii czyjegoś mieszkania na portalu zajmującym się pośrednictwem w wynajmie i sprzedaży nieruchomości wymaga zgody właścicieli?

Czy sama zgoda właścicieli mieszkania na zrobienie zdjęć jest jednoznaczna ze zgodą na ich publikacje w internecie?

Witam,

myślę, że to kwestia uzgodnień między właścicielem mieszkania, a portalem. Jeśli ktoś zamierza korzystać z usług pośrednictwa specjalizowanego portalu, dając zezwolenie na fotografowanie swojego mieszkania, to również powinien być świadom, że zdjęcia te mogą być (będą) dystrybuowane w ogłoszeniach umieszczanych w różnych mediach. Trzeba to po prostu dwustronnie ustalić - i np. zrobić zastrzeżenie (najlepiej pisemne) o braku swojej zgody na umieszczanie zdjęć w necie... O ochronie mieszkania jako dobra osobistego mówi w ogólności Art.23. kc.

przeglądałem ustawę o prawach autorskich i nie znalazłem tam niczego co dotyczyłoby tej konkretnej sytuacji.
czy mógłby ktoś podać jakieś inne źródła, w których mógłbym znaleźć coś na ten temat?

Powrót