publikacja na stronie firmowej a prawa własności intelektualnej

• Autor wątku Autor wątku KatarzynaAM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KatarzynaAM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie i proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości.

Pozostając w stosunku pracy z panem A. (jego działalność gospodarcza, ja byłam zatrudniona na umowę o pracę na okres próbny) pisałam artykuły o tematyce branżowej, które publikowane były na naszej stronie internetowej. Żaden z moich tekstów nie był podpisany imieniem i nazwiskiem, ani moim, ani jego, ni nikogo innego.

Stosunek pracy ustał, ale okazało się, że pracodawca jeden z napisanych przeze mnie tekstów opublikował w branżowym czasopiśmie przypisując sobie autorstwo tekstu.

Moja umowa nie zawierała żadnych punktów o prawach własności intelektualnej, nigdy nie podpisywałam żadnych dokumentów na ten temat, o zrzekaniu, czy ustalaniu prawa własności.

Czy miał do tego prawo, czy jest to plagiat i mogę skierować sprawę do sądu?

Moimi jedynymi dowodami na udowodnienie autorstwa byłby komputer (prywatny) na którym tekst powstał oraz wiadomości email (korzystałam z prywatnej poczty, więc mam do nich dostęp pomimo ustania stosunku pracy; służbowego konta email nigdy nie miałam), w których wysyłałam gotowe teksty do szefa.

KatarzynaAM napisał:
... Czy miał do tego prawo, czy jest to plagiat i mogę skierować sprawę do sądu? ...
Nie miał. Jest to naruszenie Twoich praw autorskich osobistych i majątkowych. Z tego tytułu przysługują Tobie roszczenia - Art. 78. oraz Art. 79 Prawa autorskiego. Równocześnie możesz złożyć doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z Art. 115. oraz Art. 116. Prawa autorskiego. Zachowaj wszystkie dowody.

Na początek pismem zpo [FONT=&quot]wezwij do zaprzestania naruszania Twoich autorskich praw osobistych i majątkowych, przedstaw swoje roszczenia (Art. 78., Art. 79.), poinformuj o odpowiedzialności karnej (Art. 115., Art. 116.). W razie braku reakcji pozostaje droga sądowa i złożenie doniesienia.[/FONT]

PS.
Umowa na okres próbny nie jest podstawą do uznania Twoich utworu za pracownicze.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Powrót