H
hero
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Mam pytanie związane z pewnym problemem prawnym, z którym zetknąłem się niedawno. Byłem współtwórcą i redaktorem naczelnym miesięcznika, który był dystrybuowany w całym kraju. Miesięcznik przestał być wydawany ze względu na bankructwo polskiego wydawcy/drukarni we wrześniu 2014. Na stronie internetowej, której jestem właścicielem, postanowiłem udostępnić archiwalne numery magazynu w wersji PDF, całkowicie darmowo, mając świadomość że część naszych czytelników mogła czuć się pokrzywdzona nagłym i niewyjaśnionym zamknięciem magazynu. Po ich udostępnieniu dostałem jednak od byłego wydawcy email z żądaniem usunięcia magazynów. Zacytował mi takie przepisy:
Czy w jakiś sposób mógłbym to kontestować i umieścić na swojej stronie internetowej kopie dawnych magazynów w pdf? Na stronie nie ma żadnych reklam, udostępniam magazyny za darmo, bez celów komercyjnych a sam magazyn już od dawna się nie ukazuje.
Pozdrawiam serdecznie.
"Drugą z odmienności będzie przyznanie z mocy ustawy w sposób pierwotny autorskich praw majątkowych do całości gazety właśnie wydawcy, podmiotowi prawnemu. Oznacza to, że każda możliwa eksploatacja gazety, jako całości,przez osobę trzecią, wymaga zezwolenia wydawcy, bez konieczności nabywania praw od autorów poszczególnych utworów składowych. Ustawa do poszczególnych części utworu zbiorowego mających samodzielne znaczenie, prawa majątkowe przyznała ich twórcom. Odrębna więc ich eksploatacja, poza gazetą, pozostaje w dyspozycji konkretnego autora. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby to prawo ograniczyć lub całkowicie wyłączyć w drodze umowy zawartej między autorem a wydawcą. Nie budzi też wątpliwości, że prawo wydawcy do publikacji zamówionych lub włączonych utworów publicystycznych, fotograficznych i innych w gazecie, opierać się musi na zezwoleniu autorów tych utworów lub wynikać z dozwolonego prawem użytku (prawem przedruku art.25 pr.aut.).
Konkludując: Na gruncie prawa gazeta jest utworem zbiorowym, do którego jako całości autorskie prawa majątkowe z mocy ustawy przysługują wydawcy. Prawa te podlegają ograniczeniom wynikającym z dozwolonego ustawą użytku prywatnego i publicznego oraz z tytułu upływu czasu ich ochrony. Idealne interesy wydawcy, jako podmiotu, mogą korzystać z ochrony Kodeksu cywilnego oraz ustawy Prawo własności przemysłowej i ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji."
Czy w jakiś sposób mógłbym to kontestować i umieścić na swojej stronie internetowej kopie dawnych magazynów w pdf? Na stronie nie ma żadnych reklam, udostępniam magazyny za darmo, bez celów komercyjnych a sam magazyn już od dawna się nie ukazuje.
Pozdrawiam serdecznie.