Publikacja "reprodukcji" obrazu.

• Autor wątku Autor wątku Doktorekwp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Doktorekwp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Jakiś czas temu namalowałem obraz sugerując się fragmentem innego obrazu żyjącego artysty (po prostu patrzyłem na obraz, próbując zrozumieć warsztat twórcy i odwzorować postać z obrazu w podobny sposób). Zrobiłem to w celach nauki rzemiosła. Obraz wyszedł mi na tyle dobrze, że mam chęć pochwalić się nim w serwisach społecznościowych (facebook i instagram). Czy taki krok jest legalny?. Dodam tylko, że obraz różni się od oryginału (1. Jest to tylko fragment obrazu, 2. Namalowany według własnego warsztatu i możliwości, 3. Przedstawiona postać jest odbiciem lustrzanym-tak mi bardziej pasowało). Jednak myślę, że w środowisku sztuki mogą znaleźć się osoby umiejące skojarzyć oba obrazy. Oczywiście nie otrzymam żadnych dóbr materialnych w związku z publikacją "mojego" obrazu. Czy taka publikacja jest bezpieczna? Czy muszę ewentualnie poinformować oglądających czym się sugerowałem tworząc ten obraz?

Na podstawie opisu uważam, że jest to opracowanie cudzego utworu. Prawa autorskie do tego opracowania jak najbardziej należą do Ciebie lecz korzystanie z nich i rozporządzanie, wymaga zgody autora utworu pierwotnego chyba, że wygasły już prawa autorskie majątkowe.

Powrót