Publikacja reprodukcji starych fotografii

• Autor wątku Autor wątku Sadolin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sadolin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.

Posiadam kolekcję starych fotografii które były zbierane, skupowane i robione przez mojego dziadka pasjonata fotografii i kolekcjonera od lat międzywojennych do lat 70 XX wieku. Jeszcze za jego życia i po Jego śmierci pasję tę rozwijał i kontynuował Jego syn, a mój ojciec. Również kolekcjonował on stare fotografie i sam podróżował po Polsce fotografując ciekawe i istotne dla polskiej historii miejsca. Dziś kolekcja licząca kilka tysięcy zdjęć jest w moim posiadaniu i ja również nadal ją powiększam skupując ciekawe fotografie, jak i sam fotografuję. Znaczna część tych zbiorów jest wykonana przez nieznanych autorów, zwłaszcza dotyczy to fotografii wykonanych od przedwojny do mniej więcej połowy lat 60 XX wieku. Prawie wszystkie fotografie z tego okresu nie posiadają negatywów i są wyłącznie odbitkami lub powiększeniami zrobionymi jak sądzę jednorazowo. Fotografie w większości przedstawiają widoki miast, miejscowości, sporo gór nie tylko polskich itd. Trochę jest też portretów nieznanych osób oraz znanych osób. Można też znaleźć trochę reprodukcji z innych fotografii oraz reprodukcji fotograficznych lub drukowanych widokówek. Są też wśród tego zbioru same widokówki zarówno drukowane, jak i fotograficzne.

Mój problem polega na tym że od czasu do czasu jestem proszony przez różne instytucję, osoby, a nawet firmy o to czy zechciałbym odpłatnie udostępnić niektóre z tych materiałów do komercyjnego reprodukowania, kolportażu oraz innego wykorzystania. Nie mam żadnych wątpliwości w przypadku fotografii które zrobił mój ojciec lub dziadek, pod warunkiem że bez cienia wątpliwości potrafię je rozpoznać jako zrobione przez nich. Mam za to wątpliwości co do posiadanych przeze mnie fotografii wykonanych przez nieznanych autorów lub autorów od dawna nieżyjących, co do ich praw autorskich. Mam również wątpliwości w przypadku reprodukcji / wykorzystania wizerunków różnych osób będących na tych zdjęciach. Tak samo w przypadku kart pocztowych zarówno drukowanych jak i fotograficznych. Wszystkie dzieła o których piszę powyżej pochodzą z lat 1930 do 1970.
W związku z powyższym mam trzy pytania:

1. Czy mogę reprodukować lub pozwalać na komercyjną odpłatną reprodukcję zdjęć których autor jest nieznany, a są one w moim posiadaniu i zostały nabyte np. 40 lat temu przez mojego dziadka?

2. Czy mogę upubliczniać wizerunki osób będących na zabytkowych zdjęciach które posiadam w swojej kolekcji? Chodzi np. o wizerunki osób na zdjęciach wykonanych w atelier fotografa w latach 30 XX wieku oraz wizerunki osób znanych wykonane w różnych okolicznościach.

3.Czy mogę reprodukować stare pocztówki po upewnieniu się że wydawnictwo które je wydrukowało od dawna nie istnieje?

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Pozdrawiam i dziękuję

Te fotografie zapewne w ogóle nie są objęte prawem autorskim, od 1952 roku do 1994 roku obowiązywał taki przepis (a między 1926 a 1952 bardzo podobny):

Art. 2.
§ 1. Utwór, wykonany sposobem fotograficznym lub do fotografii podobnym, jest przedmiotem prawa autorskiego, jeżeli na utworze uwidoczniono wyraźnie zastrzeżenie prawa autorskiego.

A jeśli jakiś utwór był wykonany przez nieznanego twórcę przed 1939 rokiem, to do tego mamy okres 70 lat wygaśnięcia prawa autorskiego dla utworów anonimowych.

Powrót