Publikacja własnej pracy magisterskiej

• Autor wątku Autor wątku LidiaOp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LidiaOp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
szukam odpowiedzi na następujący problem:

W 2016 roku obroniłam prace magisterką. Teraz studiuje na studiach III stopnia i muszę wydawać artykuły aby mieć dorobek naukowy. Katedra do której należę wydaje monografie i muszę oddać kilka artykułów... kilka napisałam od zera ale bardzo chciałabym aby jeden był związany z tematem mojej pracy magisterskiej, sami byli zresztą takim tematem zainteresowani.
Chcę wykorzystać tylko część teoretyczną z pracy (bez wyników badań i pod innym tytułem) + dopisać najnowsze zmiany itd. Nie chce jednak by posądzono mnie o plagiat :)

Stąd moje pytanie:
czy muszę zmieniać cały tekst jeśli publikuje ją jako artykuł a nie jako oryginalną pracę? Czy może wystarczy zrobić Ctrl+C i Ctrl+V kilku stron a potem dopisać kolejne kilkanaście?
Oczywiście z kopią całej pracy to przenośnia ale kilka akapitów a nawet pare stron jest tak dobrych, że wolałabym ich nie zmieniać i skopiować... tym bardziej że poruszając np. aspekt historyczny i tak nic się nie zmieniło i tekst ten jest aktualny.
I czy powinnam coś dopisywać, ze artykuł powstał na podstawie pracy magisterskiej?

Z góry dziękuje za pomoc.

LidiaOp napisał:
... czy muszę zmieniać cały tekst jeśli publikuje ją jako artykuł a nie jako oryginalną pracę? ...
Ty jesteś autorem, to wyłącznie Twoja decyzja. Uczelnia nie ma żadnych praw do Twojej pracy.

Powrót