publikacja własnych tekstów na stronie

• Autor wątku Autor wątku sonia9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sonia9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,

Czy mam prawo do umieszczenia własnych tekstów, na swojej stronie internetowej (w ramach autopromocji) - tekstów, do których prawa majątkowe przekazałam komuś innemu?

jeśli przekazane majątkowe prawa autorskie odnosiły się do rozpowszechniania tekstów przez internet - to nie możesz.

Na co zezwala mi w takim razie zapis w umowie:
"Autor ma prawo do wykorzystania Tekstu w celu promocji własnej", skoro prawa majątkowe na wszelkich polach eksploatacji zostały przekazane wydawnictwu? W jakiej formie mogę więc wykorzystać tekst?

Czy przekazując prawa majątkowe wydawnictwu (na wszystkich polach eksploatacji - w tym również drogą internetową) mogę w jakiś sposób zachować prawo do publikacji tekstu na swojej stronie? Na przykład umieszczając w umowie zapis: "autor ma prawo do publikacji tekstu na swojej stronie internetowej".

To Ty, jako autorka, decydujesz o zakresie pól eksploatacji co do których udzielasz wydawcy zgody na rozpowszechnianie. Zapis o którym mówisz może być umieszczony w tej umowie.

Ważnym jest rodzaj licencji udzielanej w umowie, tzn wskazanie czy udzielasz licencji wyłącznej na wykorzystanie na danym polu eksploatacji utworu lub licencji niewyłącznej.

Licencja wyłączna powoduje, że Ty, jako licencjonodawca, nie możesz podpisywać kolejnych umów licencyjnych dotyczących tego utworu na danym polu eksploatacji oraz, że nie możesz korzystać z utworu we własnym zakresie.

Pamiętaj również, że jesteś stroną słabszą i wszystkie wątpliwości powinny być w sądzie tłumaczone na Twoją korzyść.

pozdrawiam i życzę owocnego tworzenia tekstów ;)

Czyli rozumiem, że zapis w umowie: "Autor ma prawo do wykorzystania Tekstu w celu promocji własnej" nie daje mi tak naprawdę żadnych możliwości korzystania z tekstu, w momencie kiedy inny zapis w tej samej umowie stanowi o przekazaniu wydawnictwu wyłącznych praw na wszystkich polach eksploatacji.

Hm... to po co zamieścili zapis o możliwości wykorzystania tekstu do promocji własnej? Żeby naiwny autor chętniej podpisał umowę?:winko:

Możesz dokładnie przytoczyć oba zapisy umowne?

Jasne

zapis nr 1:

"Przeniesienie praw obejmuje następujące pola eksploatacji:
- utrwalania, zwielokrotniania i rozpowszechniania egzemplarzy tekstu na wszelkich nośnikach magnetycznych, optycznych i elektronicznych
- wprowadzania tekstu do pamięci komputera
- udostępniania tekstu za pośrednictwem sieci informatycznej

zapis nr 2:
"autor ma prawo do wykorzystania tekstu do celów promocji własnej"

no i właśnie nie za bardzo wiem co ja mogę robić z tym tekstem w ramach tej "promocji własnej"

przytoczone zapisy świadczą, że nie zostało dokonane przeniesienie majątkowych praw autorskich na wszystkich polach eksploatacji, a tylko na wybranych.

Majątkowe prawa autorskie na pozostałych polach eksploatacji, a w szczególności na polu eksploatacji "wykorzystania tekstu do celów promocji własnej" pozostały przy Tobie, i to niezależnie od sposobu realizacji tej promocji własnej, co zostało potwierdzone dodatkowym zapisem. Po prostu zastosowano wyłączenie dla przypadku szczególnego. Nie wiem jak dalej z tą umową, ale tu postąpiono przyjaźnie dla Ciebie.

czyli mogę je umieścić na swojej stronie internetowej czy nie?

z tego co przytoczyłaś wynika, że tak.

Bardzo dziękuję za pomoc :)

No, w zasadzie ta umowa nie jest zbyt ściśle napisana, bo zostawia w tym punkcie wątpliwość, ale pamiętaj, że w razie czego w sądzie wątpliwości co do umów rozwiąże się na Twoją korzyść.

Bardzo dziękuję :)

Powrót