Publikacja/wydanie polskiej wersji gry z innego kraju

• Autor wątku Autor wątku Invi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Invi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, przyjrzałem się poszczególnym działom na forum i chyba ten będzie najbardziej pasował. Jeśli jest inaczej to przepraszam za błędną decyzję.

A teraz sprawa z jaką przychodzę.
Otóż, jest sobie obcokrajowiec/wydawca z zagranicy, który napisał sobie powieść/nowelę i opublikował ją w postaci gry do czytania, którą można pobrać z internetu bez żadnych opłat...

Jego stosunek do publikacji zlokalizowanych wersji jego dzieła jest pozytywny, tzn wyraża zgodę pod warunkiem, że jest to robione non-profit.

Gdyby to przetłumaczyć i udostępnić w internecie to nikt by się do niczego nie przyczepił i nie pisał bym tutaj. Ale sytuacja jest troszkę bardziej skomplikowana.
Otóż chciałbym, żeby to było dostępne w formie cyfrowej do pobrania z internetu za darmo jak i formie wydania na płytach CD (takiego jak normalne gry w sklepach), które będzie można otrzymać ode mnie osobiście, lub innymi sposobami np, prośba mailem o wysłanie za pobraniem, poprzez aukcje na allegro z cena równą kosztowi przesyłki. Chciałbym to zrobić tak, żeby nikt nie mógł się do niczego przyczepić, ze strony prawnej.
A teraz pytania

1. Czy muszę do całej tej akcji zakładać firmę?
  2. Czy aukcje na allegro to dobry pomysł? Płytki w założeniu były by wystawione za cenę, która pokrywałaby tylko kosz jej wysłania + haracz allegro. Chodzi mi o to czy się nie przyczepią, że sobie dorabiam...
  3. W związku z całym tym przedsięwzięciem, będę chyba potrzebował trochę różnych papierków... głównie zgody od wydawcy/autora
    • Zgoda autora/wydawcy oryginalnej wersji czyli posiadacza praw autorskich - jak to w praktyce wygląda? Właściciel praw autorskich wysyła mi pismo, że, udziela mi, prawa do modyfikowania/tłumaczenia jego dzieła oraz publikowania, gry "XYZ" pod warunkiem takim a takim?
    • Co z barierą językową? Muszę posiadać zgodę/zezwolenie w jego i naszym języku?
    • Jeśli autor posiada prawo do rozpowszechniania zawartych w grze utworów/dzieł artystycznych (grafiki/muzyka) to może mi też udzielić tego prawa w obrębie Polski?
    • W związku z nowym silnikiem gry (autorstwa osób trzecich) - Muszę dołączyć licencję silnika (któraś z Open-source jeśli dobrze pamiętam)
    • Materiały promocyjne, ulotki, plakaty etc, grafiki do tych materiałów otrzymam od pierwotnego wydawcy, czyli rozumiem, że jeśli on mi napisze, że mogę tego używać w celach promocyjnych, non-profit, to autor grafiki jako takiej, nie może się przyczepić do mnie tak? Bo teoretycznie wydawca oryginału, sam musiał te grafiki zdobyć jakimiś legalnymi kanałami.
  4. Czy na taka publikacje trzeba mieć jakieś zezwolenia? W grze nie ma scen przemocy/sexu, nie promuje rasizmu/komunizmu itd. itp...
    Ot smutna/przygnębiająca opowieść o pewnej dziewczynie, dla której życie było brutalne (bo jak inaczej nazwać całe życie (22lata) praktycznie spędzone w szpitalu...
  5. Jak już pisałem gra będzie do zdobycia w 2 wersjach, do ściągnięcia z internetu i wersji wydania na CD... za darmo w obu wydaniach. Tylko teraz problem. Czy w razie czego, będę mógł zrobić coś z osobami, które dostały ode mnie wersję na CD, a później będą próbowały ją sprzedać z zyskiem np na allegro? Bo jak dla mnie to było by zwykłe oszustwo i naciąganie już... Czy można zakazać jakoś takiego procederu? Zwykła licencja na nośniku i opakowaniu wystarczy?

Przepraszam, że się tak rozpisałem potrzebuję po prostu legalnie wytłoczyć kilka tysięcy zlokalizowanej kopii gry, zrobić do tego trochę materiałów promocyjnych i rozdać to za darmo a nie chcę mieć później problemów bo ktoś się do czegoś przyczepił itd...

Aha jeszcze jedno, powyższe pytania dotyczą pierwszego wariantu jakim jest rozdawanie tej gry za darmo.
Wariant drugi, to opcja ze wersja CD będzie sprzedawana po kosztach produkcji, tak żebym wyszedł na 0, jeśli koszty okażą się zbyt duże. Cóż, tłoczenie kilku tysięcy płytek z nadrukiem offsetowym, nadruki do opakowań, dodatki do pudełka, trochę będą kosztować, a kasy z kosmosu przecież nie wezmę :)

Pozdrawiam :)

Invi napisał:
Czy muszę do całej tej akcji zakładać firmę?
W ogólności powinno się, ale wtedy przedsięwzięcie robi się trochę nierealne...
Czy aukcje na allegro to dobry pomysł? Płytki w założeniu były by wystawione za cenę, która pokrywałaby tylko kosz jej wysłania + haracz allegro. Chodzi mi o to czy się nie przyczepią, że sobie dorabiam...
Sposób dystrybucji zależy od pomysłowości wydawcy. Może być i przez aukcje na Allegro. Tak bywają tam dystrybuowane przykładowo egzemplarze oprogramowania na licencji GPL - czyli po kosztach nośnika, wykonania nagrania i kosztu dostarczenia.
Zgoda autora/wydawcy oryginalnej wersji czyli posiadacza praw autorskich - jak to w praktyce wygląda? Właściciel praw autorskich wysyła mi pismo, że, udziela mi, prawa do modyfikowania/tłumaczenia jego dzieła oraz publikowania, gry "XYZ" pod warunkiem takim a takim?
Trzeba uzyskać zgodę od właściciela majątkowych praw autorskich do oryginału gry na rozpowszechnianie opracowania (tłumaczenia) tej gry. Trzeba wynegocjować z tą osobą warunki, czyli zacząć od maila bądź telefonu z zapytaniem, czy w ogóle jest zainteresowana taką sprawą, jak wydaniem gry w języku polskim.
Co z barierą językową? Muszę posiadać zgodę/zezwolenie w jego i naszym języku?
Umowa powinna być w języku polskim, jako że stroną jest obywatel polski i sprawa odnosi się do działalności na terenie polskim. Ale właściciel praw autorskich zapewne będzie chciał ją mieć we własnym języku, więc musiałoby być i uwierzytelnione tłumaczenie. Ale to sprawa indywidualna.
Co z barierą językową? Muszę posiadać zgodę/zezwolenie w jego i naszym języku?
Jeśli ma takie upoważnienia od właścicieli praw autorskich do tych utworów wsadowych, to tak. W umowie zezwalającej na wykorzystanie opracowania gry powinno być zapisane, że autor / właściciel praw autorskich do gry oświadcza, że sama gra, jak i zezwolenie na wykorzystanie opracowania gry nie są obciążone roszczeniami osób trzecich.
W związku z nowym silnikiem gry (autorstwa osób trzecich) - Muszę dołączyć licencję silnika (któraś z Open-source jeśli dobrze pamiętam)
Należy postępować zgodnie z zapisami zawartymi w licencji oprogramowania silnika gry. Zauważ, że na taką zmianę mechanizmu gry też powinieneś posiadać zgodę autora (właściciela majątkowych praw autorskich do gry) gry.
Materiały promocyjne, ulotki, plakaty etc, grafiki do tych materiałów otrzymam od pierwotnego wydawcy, czyli rozumiem, że jeśli on mi napisze, że mogę tego używać w celach promocyjnych, non-profit, to autor grafiki jako takiej, nie może się przyczepić do mnie tak? Bo teoretycznie wydawca oryginału, sam musiał te grafiki zdobyć jakimiś legalnymi kanałami.
Wcale nie musisz otrzymać żadnych materiałów promocyjnych od producenta gry, na takie wykorzystanie musisz mieć w ogólności jego zgodę. Więc trzeba negocjować.
Czy na taka publikacje trzeba mieć jakieś zezwolenia? W grze nie ma scen przemocy/sexu, nie promuje rasizmu/komunizmu itd. itp...
w ogólności nie, poza DG, o czym było na początku.
Jak już pisałem gra będzie do zdobycia w 2 wersjach, do ściągnięcia z internetu i wersji wydania na CD... za darmo w obu wydaniach. Tylko teraz problem. Czy w razie czego, będę mógł zrobić coś z osobami, które dostały ode mnie wersję na CD, a później będą próbowały ją sprzedać z zyskiem np na allegro? Bo jak dla mnie to było by zwykłe oszustwo i naciąganie już... Czy można zakazać jakoś takiego procederu? Zwykła licencja na nośniku i opakowaniu wystarczy?
Pamiętaj, że prawa autorskie do opracowania gry, które wykonasz byłyby twoje. A więc byłbyś jedyną osobą, która rozporządzałaby grą w opracowanej przez Ciebie wersji polskiej. Przede wszystkim trzeba zapisać licencję na korzystanie z gry (bo przecież nie będziesz rozpowszechniał gry, a jedynie jej egzemplarze z licencją na korzystanie z nich). Więc zabronisz jakiegokolwiek wykorzystania komercyjnego gry (sprzedaż, wynajem, najem, etc.) i w razie czego będziesz mógł ścigać za umyślne naruszanie twoich praw autorskich - Art.79,80. i 116. upaipp. Na opracowanie licencji trzeba zwrócić szczególna uwagę. Było już na forum - poszukaj w archiwum - opcja 'Szukaj'.

To tak pokrótce...

Ostatnia edycja:
Dzięki za szybką odpowiedź :)
_chris_ napisał:
W ogólności powinno się, ale wtedy przedsięwzięcie robi się trochę nierealne...
Tzn? Skoro powinno się, to jest jakieś ryzyko większych problemów jeśli się tego nie zrobi?

_chris_ napisał:
Trzeba uzyskać zgodę od właściciela majątkowych praw autorskich do oryginału gry na rozpowszechnianie opracowania (tłumaczenia) tej gry. Trzeba wynegocjować z tą osobą warunki, czyli zacząć od maila bądź telefonu z zapytaniem, czy w ogóle jest zainteresowana taką sprawą, jak wydaniem gry w języku polskim.
Ok, z tym nie ma problemu, praktycznie mam to już za sobą :) Została kwestia papierków, żeby się w Polsce nikt do mnie nie przyczepił >.>

_chris_ napisał:
Umowa powinna być w języku polskim, jako że stroną jest obywatel polski i sprawa odnosi się do działalności na terenie polskim. Ale właściciel praw autorskich zapewne będzie chciał ją mieć we własnym języku, więc musiałoby być i uwierzytelnione tłumaczenie. Ale to sprawa indywidualna.
No tak, czyli trzeba będzie zainwestować w tłumacza przysięgłego. W sumie, oczywiste, bo kto by chciał podpisywać coś co jest w języku, którego nie zna... a sytuacja, że druga strona weźmie polską umowę i pójdzie sobie z nią do tłumacza jest raczej wykluczona.

_chris_ napisał:
Wcale nie musisz otrzymać żadnych materiałów promocyjnych od producenta gry, na takie wykorzystanie musisz mieć w ogólności jego zgodę. Więc trzeba negocjować.w ogólności nie, poza DG, o czym było na początku.
Materiałów promocyjnych samych w sobie nie otrzymam, dostane od producenta gry, tylko grafiki w wysokich rozdzielczościach z których będę mógł wyprodukować te materiały promocyjne, ale OK wszystko jasne.

_chris_ napisał:
Pamiętaj, że prawa autorskie do opracowania gry, które wykonasz byłyby twoje. A więc byłbyś jedyną osobą, która rozporządzałaby grą w opracowanej przez Ciebie wersji polskiej. Przede wszystkim trzeba zapisać licencję na korzystanie z gry (bo przecież nie będziesz rozpowszechniał gry, a jedynie jej egzemplarze z licencją na korzystanie z nich). Więc zabronisz jakiegokolwiek wykorzystania komercyjnego gry (sprzedaż, wynajem, najem, etc.) i w razie czego będziesz mógł ścigać za umyślne naruszanie twoich praw autorskich - Art.79,80. i 116. upaipp. Na opracowanie licencji trzeba zwrócić szczególna uwagę. Było już na forum - poszukaj w archiwum - opcja 'Szukaj'.
Dzięki, to wiele wyjaśnia, co do samej licencji hmm, mógłbym chyba przetłumaczyć i rozszerzyć albo oryginalną licencję, albo zwrócić się z prośba o użycie jako wzoru którejś z licencji z innych opracowań oryginału, sytuacja jest o tyle dobra, że autorzy innych opracowań, którzy już wydali swoje wersje w swoich krajach, pomagają i udzielają wsparcia, tym którzy dopiero zaczynają projekt w swoim kraju.
Później z taką licencją pewnie musiałbym się udać do prawnika, który by ocenił czy wszystko gra czy trzeba poprawiać jeszcze coś.

Czyli ogólnie jedyne co potrzebuje to:
Podpisana przez właściciela majątkowych praw autorskich, dobrze napisana umowa, która by obejmowała to co trzeba.
Dobrze napisana licencja do wydania.

Invi napisał:
Tzn? Skoro powinno się, to jest jakieś ryzyko większych problemów jeśli się tego nie zrobi?
Wiesz, taka działalność polegająca na dystrybucji gry jest działalnością ciągłą, ze sprzedażą (nawet po kosztach) egzemplarzy gry (licencji) więc i wygląda to jak DG, i jakiś obrót finansowy też jest. W takim przypadku i rozliczyć się z fiskusem należałoby się.

Inna rzecz, że to wszystko bardziej wygląda na działalność hobbistyczną - popatrz może na portal http://pit.pl/ - poszukaj, tam opisane jest w 'eHandlu' licencjonowanie i działalność hobbistyczna w odniesieniu do podatków.
Później z taką licencją pewnie musiałbym się udać do prawnika, który by ocenił czy wszystko gra czy trzeba poprawiać jeszcze coś.
Zdecydowanie tak, kontakt z prawnikiem jest jak najbardziej na miejscu. Większość osób nie dostrzega ważności zapisów zawartych w licencji w kwestiach ochrony wydawanego oprogramowania, a licencja naprawdę może dużo ułatwić przy dochodzeniu swoich praw. Nie zapomnij dodać informacji Copyright odnośnie własności praw do wydania polskiego opracowania - sprawca naruszenia prawa autorskiego ma wtedy bardzo ograniczoną możliwość powoływania się na naruszenie nieumyślne...

_chris_ napisał:
Wiesz, taka działalność polegająca na dystrybucji gry jest działalnością ciągłą, ze sprzedażą (nawet po kosztach) egzemplarzy gry (licencji) więc i wygląda to jak DG, i jakiś obrót finansowy też jest. W takim przypadku i rozliczyć się z fiskusem należałoby się.

Inna rzecz, że to wszystko bardziej wygląda na działalność hobbistyczną - popatrz może na portal http://pit.pl/ - poszukaj, tam opisane jest w 'eHandlu' licencjonowanie i działalność hobbistyczna w odniesieniu do podatków.
Hmm ok, a co w przypadku gdy nie będzie sprzedaży? Znaczy się, jedyny sposób otrzymania wydania na CD, to odebranie go osobiście, oczywiście bez opłat. To chyba zmienia trochę postać rzeczy, prawda?
_chris_ napisał:
Zdecydowanie tak, kontakt z prawnikiem jest jak najbardziej na miejscu. Większość osób nie dostrzega ważności zapisów zawartych w licencji w kwestiach ochrony wydawanego oprogramowania, a licencja naprawdę może dużo ułatwić przy dochodzeniu swoich praw. Nie zapomnij dodać informacji Copyright odnośnie własności praw do wydania polskiego opracowania - sprawca naruszenia prawa autorskiego ma wtedy bardzo ograniczoną możliwość powoływania się na naruszenie nieumyślne...

Ok dobrze wiedzieć.

Invi napisał:
Hmm ok, a co w przypadku gdy nie będzie sprzedaży? Znaczy się, jedyny sposób otrzymania wydania na CD, to odebranie go osobiście, oczywiście bez opłat. To chyba zmienia trochę postać rzeczy, prawda?
Fakt, sprzedaży nie będzie, ale za to będzie darowizna... :)

Przepraszam, że tak długo bez odpowiedzi...
Darowizna, huh? Ale w sumie to chyba nie mój problem a osoby obdarowanej, prawda?
Poza tym, tutaj, wyczytałem, że gdyby to potraktować jako prezent, to w sumie nic nie muszą robić, no chyba że ktoś uzbierał prezenty przekraczające podaną kwotę (mówię o wierszu "innym osobom" w tej tabelce )

Powrót