Publikacja zdjęć a prawo do ochrony wizerunku

• Autor wątku Autor wątku fotografka30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fotografka30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Chciałabym opublikować artykuł ze zdjęciami mojego auorstwa w czasopiśmie internetowym. Czy mogę opublikować również te zdjęcia, na których są osoby, których zgody na publikacje nie mam? Jak wygladają regulacje prawne w tej kwestii? Moje drugie pytanie, czy mogę opublikować w internetrowym czasopiśmie zdjęcia mojego autorstwa, które już wcześniej publikowane były na i***e i y***c.com?
Z góry dziękuję za pomoc.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przepis prawny:
Art. 81.
[Ochrona wizerunku osoby]

1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
http://forumprawne.org/prawo-autors...utorskim-prawach-pokrewnych-2.html#post660885
[FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo temat rozpowszechniania cudzego wizerunku był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

Utworami swojego autorstwa możesz swobodnie dysponować o ile nie przeniosłaś na inny podmiot praw autorskich majątkowy. Przeniesienie takie wymaga formy pisemnej.

Ostatnia edycja:
Powrót