Publikacja zdjęć produktu z widocznym logoproducenta - czy można bez zgody?

• Autor wątku Autor wątku Westfot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Westfot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Słuchajcie, zajmuje się hobbystycznie fotografiom, nie prowadzę działalności ponieważ na razie to zbyt mała skala. Nie mam biura, studia itd. i nie wiadomo ilu zleceń na tydzień :D Jednak trafił mi się klient, dla którego wykonałem zdjęcie produktu w aranżacji. Aby było ładniej produkt znajduje się w otoczeniu innych przedmiotów, tworząc razem pewną kompozycje. Pytanie moje, czy można mi owe zdjęcie publikować w celu udokumentowania mojej kilkugodzinnej pracy, bez dodatkowej zgody producenta, którego logo widnieje na produkcie. Oni oczywiście użyli tego zdjęcia, ale nie chcieli ode mnie żadnej licencji. Czy mogę je wstawiać na swoją stronę, do ogłoszeń prezentując, czy dokumentując w ten sposób swoje dotychczasowe realizacje i umiejętności? Nie sprzedaje tych zdjęć, ani innych podobnych, ani tych samych produktów. Takiej sytuacji dokładnie nie ma opisanej przez prawnika nigdzie w internecie. Troszkę się na mnie nasrożył "klient" więc wole już was spytać tutaj. Może jakiś artykuł prawny jest na ten temat?

Zdjęcie jest Twoje nie zależnie od fotografowanego towaru. Działa zasada wyczerpania prawa w stosunku do znaku towarowego.

LeszsekS napisał:
Zdjęcie jest Twoje nie zależnie od fotografowanego towaru. Działa zasada wyczerpania prawa w stosunku do znaku towarowego.

Leszsku bardzo Ci dziękuje za Twoją szybką i jakże pomocną odpowiedź :!: Nawet może nie wiesz, jak wielu ludzi szuka odpowiedzi na to pytanie. Dziękuje!

Powrót