Publikacja zdjecia z portalu

• Autor wątku Autor wątku Propns
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Propns

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, czy można opublikować na facebooku, profil firmowy, czyli publikacja komercyjna, zdjęcie z portalu np. ***mod*** z podlinkowaniem i wskazaniem autorstwa? Post ma charakter informacyjny o marce samochodu i rekordzie, jest zbieżny z prowadzonym profilem na fb, w tym przypadku moto.

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Propns napisał:
... opublikować na facebooku, ...
Jeśli już to rozpowszechnić. Zawsze na rozpowszechnianie cudzego utworu jest niezbędna odpowiednia zgoda, na przykład wynikająca z udzielonej licencji. Brak informacji o dopuszczalnym dalszym rozpowszechnianiu uniemożliwia legalne korzystanie. Sam fakt wcześniejszego rozpowszechnienie nie daje automatycznie takiej zgody.

A czy umieszczenie pod publikacjami ikon z różnych portali społecznościowych i umieszczenie obok przycisku Share, należy interpretować jako zgodę na rozpowszechnianie? Wg mnie intencje są wyraźne i jednoznaczne, jednak co na to prawo?
Pozdrawiam

Zgoda nie może wynikać z interpretacji, wątpliwości musisz rozwiać u źródła. Tutaj nikt nie zajmuje się intencjami uprawnionego.

PS.
W jaki sposób chciałbyś z tego faktu wyinterpretować zgodę na komercyjny użytek:?:

Ostatnia edycja:
Komercyjny ok, dlatego wysłałem maila do w/w portalu z prośbą o możliwość rozpowszechnienia.
A takie rozwiązanie tej sprawy oprócz zgody właściciela. Nie mam pewności, czy powinienem pytać w tym wątku. Z uwagi na dość specyficzny przedmiot, model samochodu, czy zdjęcia dostępne wg Creative Commons, np. z Wikipedii, czy dają mi możliwość takiej komercyjnej publikacji?

Pozdrawiam

Powrót